Skip to content
Focus Recent

Virgil Popescu, ministrul Energiei oferă informații importante pentru români legat de prețul gazelor

De la 1 iulie intră în vigoare liberalizarea prețului la gazele naturale. Drept urmare cei care au gaze naturale trebuie să își renegocieze contractele sau să se mute la alt furnizor care are o ofertă mai bună. Ministrul mehedințean al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a venit cu precizări importante pe acest subiect, pentru a informa populația.

Eu am tot spus că, începând cu 1 iulie, odată cu liberalizarea prețului la gazele naturale – deși foarte multă lume m-a contrazis pe la începutul anului când am anunțat liberalizarea, că prețul gazelor naturale va scădea. Acest lucru cu certitudine se va întâmpla și acest lucru s-a văzut în tranzacțiile de săptămâna trecută. Practic guvernul a modificat legislația prin această liberalizare şi a introdus un program de gas release, pe care ANRE l-a preluat și l-a pus sub forma unor proceduri. Prețul de pornire a gazului în momentul de față, de vânzare de către producători pe piața românească în acest tip de program care a început la sfârșitul lunii iunie ajunge la prețul Bursei de la Viena care este foarte jos. Tot timpul am zis de ce România plătește foarte mult și pe piețele regionale, iar pe piețele regionale prețul este mult mai mic. A venit și momentul, odată cu această liberalizare, să avem acest preț de referință al Bursei de la Viena de la care pleacă tranzacțiile și începând cu data de 1 iulie prețul de achiziție a gazelor de către furnizori, pentru clienții acestora, este un preț mult mai mic, aproape jumătate din prețul plătit acum, dacă vorbim de tranzacți efectuate în decursul unei luni. Practic s-a tranzacționat săptămâna trecută undeva la 48 – 50 RON pentru iarna următoare, față de 68 RON cât era acum. Deci este normal și de bun simț și de bună credință ca un furnizor în momentul când cumpără mai ieftin un produs – respectiv gazul natural – să revândă către populație fie cu diferența de preț, fie având un adaos normal care pe care l-a practicat până acum. Nu ar fi normal să își crească adaosul menționând prețul, în condițiile în care achiziția este mai jos. De aceea am spus că prețul gazelor naturale către populație și, evident către consumatorii industriali, ar trebui să scadă cu 10% începând de la 1 iulie. De ce zic 10-15%? Pentru că vorbim de un preț mediu (…). În mod normal în iulie prețul este la jumătate, dar vorbim de un preț mediu până trecem această iarnă”, a declarat ministrul.

În cazul în care un client se răzgândește, Virgil Popescu i-a anunțat că pot să schimbe furnizorul.

Orice client poate să schimbe furnizorul. Orice consumator casnic poate să schimbe furnizorii cu un preaviz de 21 de zile, în condițiile în care trebuie să aibă factura plătită la zi. În cursul lunilor iulie, august, septembrie consumul de gaze naturale este foarte mic. Deci se pot muta. Nu vorbim de un prejudiciu foarte mare la bugetul personal al românului în cursul lunilor iulie-august. Nu este încălzire, e vorba doar de consumul de gaze poate pentru apă caldă dacă folosesc o centrală sau pentru prepararea hranei și te poți muta foarte simplu printr-o notificare la cel mai bun furnizor de gaze naturale. Dar eu mă aştept ca în această perioadă, în cursul lunii iulie să îşi reevalueze ofertele și cei doi mari furnizori și să vedem pe piață o reducere a prețului, a ofertelor sau să apară noi ofertele ale acestor mari furnizori, cu acea reducere de care v-am vorbit, între 10 și 15%. Pentru că e normal să fie așa și eu cred într-un comportament corect. Evident că avem avem pregătite măsuri, avem la dispoziție Legea Concurenței care ne permite să intervenim în piață în momentul în care vedem că piața se distorsionează și după părerea mea este un abuz de poziție dominantă al acelor doi mari furnizori care au peste 90% și putem interveni împreună cu Consiliul Concurenței. Avem pregătită partea legislativă. Eu zic totuși să nu intervenim brutal săptămâna aceasta, o săptămână, două, ci să aşteptăm vedem. Pentru că eu cred într-un comportament normal până la urmă și o să vedeți că cei doi furnizori vor avea oferte prin care vor scădea acest preț, pentru că nu este normal să beneficieze de această poziție şi doar să cumpere la un preț mai jos”, a mai completat ministrul.

Virgil Popescu a mai anunțat că și prețul energiei electrice ar urma să scadă.

La energia electrică, de la 1 iulie – va fi o scădere de preț, dar foarte mică, un 2% estimez eu, iar de la 1 ianuarie 2021 avem liberalizarea prețului la energie electrică. Aşa ne-am asumat pe calendarul către Comisia Europeană şi ne asumăm, de asemenea, ca până la sfârşitul anului să definim şi consumatorul vulnerabil, în aşa fel cât şi la energie termică, şi la gaze şi la energie electrică să dăm acea subvenție oamenilor care au venituri mici, care au nevoie de acea subvenție”, a mai explicat ministrul  mehedințean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.