Skip to content
Ediția de astăzi

Vot în Parlament pentru revocarea Avocatului Poporului

Parlamentarii se reunesc miercuri, 16 iunie, în sedință pentru a vota revocarea Avocatului Poporului Renate Weber după ce marți, 15 iunie, au votat raportul formulat de comisiile juridice ale celor două Camere cu privire la raportul Avocatului Poporului pe anul 2018, pe anul 2019 și pe anul 2020.

Parlamentul a respins Raportul Consiliului Național al Audiovizualului. Consecința este încetarea mandatului Președintelui a CNA ca urmare a respingerii a Raportului CNA. Tot astăzi Parlamentul României în cadrul ședinței Camerelor reunite a decis să voteze raportul formulat de comisiile juridice ale celor două Camere cu privire la raportul Avocatului Poporului pe anul 2018, pe anul 2019 și pe anul 2020. De asemenea, Parlamentul a adoptat practic raportul comisiilor juridice cu majoritatea necesară conformă regulamentului ședințelor comune, ca urmare a acestui vot, noi vom solicita revocarea Avocatului Poporului. De asemenea au mai fost pe ordinea de zi prezentarea și dezbaterea raportului Consiliului Suprem de Apărare pe anul 2019 și pe anul 2020. De asemenea am dezbătut raportul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, un raport care a fost aprobat”, a declarat Ludovic Orban președintele Camerei Deputaților.

Avocatul Poporului a transmis că respingerea de către Parlament a rapoartelor de activitate pentru anii 2018, 2019 şi 2020 ale instituţiei încalcă dispoziţiile constituţionale şi legale. Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului are pe ordinea de zi de marţi, la vot rapoartele de activitate privind Avocatul Poporului pe anii 2018, 2019 şi 2020, cât şi rapoartele de activitate ale CSAT pe 2019 şi 2020.

„Conform Constituţiei şi Legii de organizare a instituţiei (Legea nr. 35/1997, republicată – lege organică):

– Avocatul Poporului este o autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică, în condiţiile legii;

– Avocatul Poporului nu poate fi supus niciunui mandat imperativ sau reprezentativ;

– nimeni nu îl poate obliga pe Avocatul Poporului să se supună instrucţiunilor sau dispoziţiilor sale;

– în exercitarea atribuţiilor sale, Avocatul Poporului nu se substituie autorităţilor publice”, transmite Avocatul Poporului, într-un comunicat de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.