Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Ziua Internațională a Dunării, sărbătorită sâmbătă printr-un eveniment comunitar

 

Asociația MaiMultVerde cu sprijinul Primăriei Drobeta Turnu Severin, sărbătorește sâmbătă, 29 iunie 2019, Ziua Dunării “Cu apele curate”.

Asociația MaiMultVerde marchează Ziua Dunării printr-un eveniment comunitar în centrul orașului (zona fântânii cinetice). Evenimentul face parte din programul “Cu apele curate”, un apel la implicare a locuitorilor orașelor riverane în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării, inițiat împreună cu Lidl Romania și implementat în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), One World România la Școală și Asociația pentru Relații Comunitare (ARC).

“Am inițiat acest proiect pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul major reprezentat de poluarea cu plastic a apelor Dunării. Ne dorim ca publicul larg să conștientizeze importanța colectării selective a plasticului în zonele special amenajate și evitarea sau înlocuirea pe cât posibil a plasticului. De la copii la adulți, cu toții suntem responsabili de deșeurile pe care le producem, cum le colectăm și unde le aruncăm. Dacă ne dorim ape curate și mediu sănătos, fiecare trebuie să ne aducem contribuția!”, spune Doru Mitrana, Președinte al Asociației MaiMultVerde.

La Drobeta-Turnu Severin are loc un eveniment de activare comunitară, în cadrul căruia au loc acțiuni care să formeze un traseu organic, pornind de la informare, conștientizare și educare, la dezbaterea și propunerea unor acțiuni și soluții viabile pentru reciclarea și diminuarea consumului produselor din plastic, pentru ca acestea să nu ajungă în apele Dunării. Astfel, traseul complet include o expoziție foto cu deșeurile colectate de voluntarii taberei de curățenie, pe care a organizat-o MaiMultVerde în luna mai în Delta Dunării, panouri de informare privind colectarea selectivă, ateliere de upcycling, o proiecție de film tematică, o serie de ateliere de creație din materiale reciclabile și muzică pentru a păstra nivelul energiei și motivației la cote ridicate. Locuitorii orașelor dunărene sunt primii afectați de poluarea apelor cu plastic și, în același timp, sunt și cei ale căror inițiative pot avea un impact direct asupra ameliorării situației actuale. Principala miză a evenimentelor este coagularea comunității locale în jurul acestei probleme comune, care se adresează tuturor locuitorilor, indiferent de vârstă sau ocupație.

Programul a început în Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe, unde 100 de voluntari au colectat 5 tone de plastic, și continuă cu acțiuni de igienizare a malurilor Dunării în zona Giurgiu de Ziua Dunării, urmate în perioada iulie – septembrie de etapa de identificare și implementare a soluțiilor de prevenire a poluării cu plastic a apelor fluviului: dezvoltarea infrastructurii de colectare, activități educative, de informare și de organizare comunitară, adresate copiilor, tinerilor și adulților. Acțiunile se vor derula în comunitățile din Tulcea, Brăila, Galați, Cernavodă, Călărași, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Oltenița și Drobeta-Turnu Severin, în parteneriat cu autoritățile locale și Inspectoratele Școlare Județene.

,,Invităm severinenii să se alăture acestei acţiuni, în număr cât mai mare pentru a ne susţine în voluntariat,  deoarece evenimentul se încadrează perfect în politica noastră de igienizare a orașului și de transformare a lui într-un punct de atracție pentru turiști. Încurajez proiectul Asociaţiei MaiMultVerde şi sunt convins că va fi o reuşită. Va astept sambata, 29 iunie, de la ora 09.00 in zona centrala a Severinului, langa Fantana Cinetica”, a precizat primarul Marius Screciu.

Programul complet al evenimentelor de sâmbătă, 29 iunie:

09.00 – 13.00 Acţiune de curăţenie pe malul Dunării cu voluntari din comunitate. Severinenii sunt aşteptaţi să participe în număr cât mai mare, deoarece vor avea loc o serie de surprize.

16.00 – 20.00 Ateliere de creaţie din materiale reciclabile şi o campanie de informare. În cadrul atelierelor se vor folosi materiale din plastic, pentru a crea noi obiecte. Atelierele vor fi conduse de artişti experţi în upcycling care au rolul de a spori gradul de conştientizare în legătură cu problemele de mediu, colectarea selectivă şi modalităţile de implicare la nivel local.

20.00 – 22.00 Proiecţie film tematic ,,A Plastic Ocean,, film de lung metraj care ilustrează impactul poluării cu plastic al mărilor şi oceanelor lumii, urmată de discuţii pe tema soluţiilor de reducere şi a metodelor de prevenire a poluării cu plastic la nivel local.

În zona fântânii cinetice va fi amplasat un aparat inteligent pentru colectare plastic în scopul informării populaţiei privind colectarea selectivă, trei corturi pentru muzică şi ateliere şi un ecran de protecţie şi scaune.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.