Skip to content
Focus Recent VIDEO

Guvernul a adoptat noua lege a pensiilor

Ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu a anunțat că a fost adoptată noua lege a pensiilor, care urmează să fie transmisă Parlamentului pentru a fi dezbătută în regim de urgență.

Impactul financiar al legii va fi în 2019 de 8.4 miliarde de lei, urmând să ajungă la 81 de miliarde de lei în 2022. Noua lege prevede creșteri etapizate a punctului de pensie până în anul 2021, respectiv 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020, 1.875 de lei în 2021.

Ce alte modificări mai prevede legea:

  • Se introduce masteratul și doctoratul ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare.
  • Este definit pensionarul ca fiind persoana care beneficiază de pensie de asigurări sociale și a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum şi nevăzătorii care au realizat 1/3 din stagiul complet de cotizare.
  • Se creează baza legală pentru recunoașterea altor locuri de muncă în condiții speciale.
  • Femeile care au născut 3 copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare
  • Se redefinesc gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfășurării unor activități profesionale, în paralel.
  • Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.