Skip to content
Ediția de astăzi Social

Guvernul ia în calcul plafonarea prețului la măștile sanitare

Luând în considerare obligativitatea purtării măștilor de protecție în spaţiile publice închise, începând cu data de 15 mai, premierul Ludovic Orban a afirmat că România trebuie să asigure stocuri importante de măşti.

Preocuparea noastră a fost să susţinem producătorii români care să producă astfel de măşti. Cu siguranţă am discutat această chestiune de aproximativ o săptămână. Purtarea măştii în spaţii închise este foarte utilă pentru că reduce posibilitatea de infectare. Avem utilaje noi care au o capacitate să producă o cantitate însemnată. Vom încerca să asigurăm capacitatea deplină. Va trebui ca până în 15 mai să producem cantităţi semnificative, a declarat Orban. El a precizat că Unifarm are peste 4 milioane de măşti chirurgicale în stoc, iar în ceea ce priveşte măştile de tipul FFP 2 şi FFP 3 acestea sunt de ordinul milioanelor, potrivit PSNews.ro

Premierul a anunţat că preţul măştilor ar putea fi plafonat: „Ne gândim şi la acest lucru”.

Ludovic Orban a mai spus că se va gândi la o variantă de distribuire a măştilor către persoanele care nu au venituri şi nu le pot cumpăra. Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că după 15 va exista obligativitatea purtării măştilor de protecţie în toate spaţiile publice închise.

Cu prilejul vizitei efectuate la Institutul Cantacuzino, Ludovic Orban a mai spus că România are o capacitate de prelucrare de aproximativ 8000 de teste pentru coronavirus pe zi, însă se testează efectiv mai puțin.

Capacitatea de testare e mai mare decât se testează efectiv. Capacitatea nominală este de aproximativ 8000 de teste azi, în 61 de centre. Obiectivul este să creștem în continuare capacitatea de testare”.

Orban a precizat că a vizitat și laboratorul de biosecuritate, care este funcțional, mai sunt câteva echipamente în curs de montare și poate deveni pe deplin operațional. Premierul a precizat însă că autoritățile încearcă să găsească soluții pentru o vaccinare antigripală cât mai mare a populației în această toamnă, pentru că va limita și răspândirea coronavirusului.

Apreciez activitatea febrilă care se desfășoară aici, apreciez în mod deosebit activitatea noului manager, care e manager de criză, care a fost numit de când a izbucnit epidemia de coronavirus. Am încredere că echipa are capacitatea să refacă institutul și să-i dea misiunea pe care trebuie să o aibă”, a mai spus Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.