Skip to content
Ediția de astăzi Social

Coronavirus – Ce trebuie să știți și cum să vă feriți

Epidemia cu coronavirus – COVID 19, care s-a declanșat în China, în provincia Wuhan, s-a răspândit și în Europa. Pentru a evita orice probleme de a contacta acest virus este nevoie să păstrați o serie de reguli de igienă.

Organizația Mondială a Sănătății oferă un ghid detaliat cu privire la Coronarivus:

Pneumonia produsă de noul coronavirus (2019-nCoV) este o boala respiratorie acută care prezintă următoarele simptome:

  • Febra (minimum 38 grade Celsius)
  • Tuse
  • Dificultate la respirație – în cazurile mai severe

În general, perioada de incubație este de 14 zile.

Cum se transmite?

Se presupune că transmiterea este pe cale respiratorie, prin picături de secreţie, produse când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Transmiterea este posibilă şi când are loc contactul direct cu fluidele (sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă) de la o persoană infectată. Este considerată şi transmiterea de la animale la om prin contactul cu animale bolnave sau cu produse de la acestea, de aceea se recomandă evitarea contactului cu animale bolnave şi aplicarea măsurilor generale legate de manipularea animalelor şi produselor de la acestea, prepararea alimentelor.

CUM NE FERIM?

Spalăți-vă pe mâini frecvent: La modul cel mai serios cu săpun și multă apă. Sau puteți folosi alcool pentru a vă clăti pe mâini.

Dacă strănutați acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel sau cu cotul după care repetați procedura de spălare riguroasă.

Mențineți distanța ”socială” cel puțin un metru față de alte persoane și purtați măști de protecție.

Dacă aveți febră, tușiți sau dificultăți de respirație mergeți la medic de urgență.

Consumați alimente gătite bine.

Președintele Consiliului Județean Mehedinți Aladin Georgescu a anunțat că s-au impus măsuri restrictive la spitalul județean.

”Răspândirea rapidă în Europa a Coronavirusului a determinat anumite măsuri speciale în unitățile medicale din zona de vest a țării, cunoscut fiind faptul că prin vămile din vest intră în țară cetățenii care vin din Italia, unde au fost confirmate peste 130 de cazuri infectate cu noul virus. La Spitalul Județean de Urgență din Drobeta Turnu Severin accesul vizitatorilor a fost restricționat. Astfel, în timpul programului de vizită, în saloanele unității intră doar câte un aparținător care stă maximum zece minute cu pacientul. Măsura s-a impus pentru a se evita aglomerația. Totodată, s-a refăcut stocul de măști și halate, echipament de protecție care trebuie purtat de vizitatori. În același timp, persoanele care se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe cu simptome de gripă – febră sunt direcționate către Secția de Boli Infecțioase. Măsurile au fost luate în conformitate cu actualele recomandări ale Ministerului Sănătății și ele vor fi menținute sau intensificate pe măsură ce situația o impune”, a declarat acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.