Skip to content
Ediția de astăzi Social

Compromis pe Legea carantinei. Nelu Tătaru: Asimptomaticii, internaţi obligatoriu pentru maximum 48 de ore

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunță modificările care au fost acceptate de comun acord cu PSD la noua lege a carantinei. Potrivit acestuia, pacienții asimptomatici vor ajunge la spital pentru 48 de ore.

Asimptomaticii vor avea o evaluare de 48 de ore. Fiecare pacient va beneficia de o evaluare clinică, biologică de 48 de ore. Pentru cei simptomatici se va prelungi măsura internării până la vindecare sau până la momentul în care devin asiptomatici”, a spus Nelu Tătaru, după mai bine de șase ore petrecute la dezbaterile în comisia din Senat, potrivit PSNews.ro

Acesta a spus că românii care vin din zonele roșii din străinătate intră în carantină, nu pot refuza, dar pot contesta.

Cine nu stă în carantină va suporta niște sancțiuni. Dacă vor infecta pe cineva, vor suporta consecințele Codului Penal. Bunurile carantinate vor fi dezinfectate. Acolo unde nu se poate face dezinfectarea, se va păstra bunul până când va trece pericolul pe cale naturală. Cei care aplică amenzile sunt aceiași din Legea 55. Vom avea stare de alertă, în continuare, cât va fi nevoie ca să oferim protecție cetățenilor României”, a declarat Nelu Tătaru.

Legat de detaşarea medicilor, el a explicat că se merge gradual, de la o detaşare voluntară, dar acolo unde nu se vor găsi cadre medicale să meargă, se vor face detaşări ”nevoluntare”, însă fiecare va beneficia de indemnizaţie de detaşare, asigurarea mesei şi a cazării.

Fiecare pacient infectat COVID va beneficia de o evaluare în primele 48 de ore, în spital, în care fiecare pacient îşi va face o evaluare clinică, biologică, paraclinică, radiologică şi medicul curant va avea şi posibilitatea să-şi susţină acel diagnostic pe care îl pune la un moment dat. După 48 de ore, cei asimptomatici pot merge la domiciliu, cu izolare până la 14 zile, dacă mă refer la COVID. (…), iar pentru cei simptomatici, în funcţie de simptome, se va decide prelungirea internării până la vindecare sau până la a deveni asimptomatic, a detaliat el.

El a spus că persoanele care sunt testate vor sta în izolare până primesc rezultatul. ”DSP va fi cel care va da şi actul administrativ la 48 de ore, dacă să rămână internat, dacă să pleace la domiciliu în izolare. Medicul propune şi recomandă. Decizia administrativă e luată de DSP”, a subliniat el.

Tătaru a afirmat că persoanele care revin din zone roşii intră în carantină. Referitor la copiii ai căror părinţi sunt diagnosticaţi, el a precizat că aceştia rămân în custodia familiei, până la rudele de gradul patru. ”Nu vor fi luaţi de stat”, a subliniat el. Totodată, el a afirmat că pacientul are dreptul de a refuza tratamentul.

Întrebat ce se va întâmpla când nu va mai fi stare de alertă şi va fi nevoie în continuare de izolare şi carantină, Tătaru a replicat: ”Vom avea stare de alertă, cât va fi nevoie să avem o siguranţă pentru cetăţenii României, în condiţiile în care avem o creştere a numărului de cazuri…”. ”Este o nouă formă care a ieşit din Camera Deputaţilor, total diferită de cea de la Guvern (…)”, a mai spus Tătaru.

Întrebat, de asemenea, dacă se pot organiza alegeri în septembrie, Tătaru a afirmat: ”Cu precauţii,se pot organiza şi alegeri. Dacă putem deschide şcolile, putem organiza şi alegeri. Comisia juridică a Senatului a discutat, marţi, proiectul de lege privind carantina şi izolarea iniţiat de către Guvern, în vederea emiterii unui raport. Procedural, Senatul trebuie să voteze într-un plen propunerea legislativă, în calitate de for decizional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.