Skip to content
Ediția de astăzi Social VIDEO

Orban, despre începerea noului an școlar: Am alocat suma pentru achiziția a 250.000 de tablete

Premierul Ludovic Orban a prezentat miercuri, 12 august, situația cu privire la începerea noului an școlar, în fața parlamentarilor. Șeful Executivului a anunțat că pentru cei care vor face școala online s-au alocat sumele necesare pentru achiziția a 250.00 de tablete pentru elevi.

În ceea ce privește începerea anului școlar, decizia noastră este foarte clară, pe 14 septembrie, va începe anul școlar. Sigur că începerea anului școlar trebuie să se facă în niște condiții care să țină cont de situația epidemiologică. Din acest motiv, am luat decizia să deschidem școala în mod diferențiat, pe baza deciziilor luate, în primă fază, de consiliile de administrație, inspectoratele școlare, direcțiile de sănătate publică și comitetele județene de situații de urgență. În consiliile de administrație ale școlilor sunt reprezentate autoritățile locale, sunt reprezentați părinții, sunt reprezentanții Ministerului Educației, ai inspectoratelor școlare și ei pot să facă o evaluare. Există, practic, trei situații – situația verde, situația galbenă și situația roșie. Aici e vorba de numărul de infectări, sub 1, între 1 și 3 și de peste 3, numărul de persoane infectate în ultimele 14 zile; așa se face calculul. În funcție de situația epidemiologică din fiecare comunitate locală, școala se poate deschide normal, cu elevi în clasă, școala, în situația între 1 și 3, se poate deschide cu prezență alternativă, adică jumătate din clasă cu prezență fizică în clase, jumătate online, și, evident, alternarea acestor jumătăți de clase. În mod evident, acolo unde situația epidemiologică indică un risc epidemiologic mare școala va începe online”, a anunțat premierul.

Orban a anunțat ce demersuri se fac pentru începerea noului an școlar.

”În primul rând, am constituit un comitet interministerial care pregătește deschiderea anului școlar, care este coordonat de doamna vicepremier Raluca Turcan și care are reprezentanți ai tuturor instituțiilor relevante în ceea ce privește deschiderea școlii. Este clar că pentru fiecare mod de începere a anului școlar trebuie luate măsurile specifice. În școli, acolo unde începe activitatea normal, este clar că va fi necesar portul măștii, atât pentru cadrele didactice și pentru elevi, cât și pentru personalul auxiliar. Acolo unde este posibil să se asigure separarea prin plafoane de plexiglas în cadrul acelorași bănci, cum s-a realizat deja în anumite școli. Este important ca acest lucru să se realizeze, pentru a reduce contactul fizic. De asemenea, toate școlile trebuie să fie pregătite cu tot ceea ce înseamnă substanțe de dezinfecție, cu dezinfectanți care să se afle la dispoziția cadrelor didactice și elevilor. Am alocat resurse importante pentru creșterea capacității de organizare a lecțiilor, a cursurilor online. Situația, în momentul de față, am analizat-o din mai multe puncte de vedere”, a mai explicat premierul.

Referitor la infrastructura de internet Orban a anunțat că potrivit evaluării făcută de Ministerul Educației – aproximativ 20% din școli nu sunt conectate la Internet.

Şi împreună cu ANCOM, cu care am purtat discuții, cu operatorii de telefonie mobilă și cu reprezentanții autorităților locale, vom găsi soluții pentru a asigura conexiunea la Internet a tuturor școlilor. Acesta este obiectivul pe care îl avem. De asemenea, fiecare școală trebuie să aibă acces la platforme de organizare a lecțiilor online. Ministerul Educației a purtat discuții cu furnizori de soluții și va exista posibilitatea de acces gratuit la platforme de învățare pentru fiecare școală. Google și Microsoft au pus la dispoziție astfel de soluții. Aceste soluții sunt gratuite pentru fiecare școală și sunt obligatoriu de utilizat de către școli pentru a permite derularea pe aceste platforme a cursurilor online. A treia direcție de acțiune este asigurarea accesului la cursurile online pentru elevii care nu dispun de tablete sau calculatoare sau laptopuri”, a mai spus premierul.

Pentru a asigura accesul elevilor la lecțiile online, Orban a precizat că au alocat din fondul de rezervă al Guvernului suma necesară pentru achiziția a 250.000 de tablete.

Licitația este în curs de derulare. În cursul săptămânii viitoare vor fi stabiliți câștigătorii acestei proceduri pentru achiziționarea celor 250.000 de tablete pentru elevii care au nevoie de aceste tablete pentru a avea acces la cursuri, la lecții. Pe lângă asta, am disponibilizat, din fondurile europene, 125 de milioane de euro care vor fi destinați decontării cheltuielilor făcute de autoritățile locale pentru achiziționarea de laptopuri suplimentare. Este vorba de 200.000 de laptopuri suplimentare pentru care asigurăm finanțare de 50 de milioane. De asemenea, din 125 de milioane vom avea bani la dispoziție pentru decontarea altor categorii de cheltuieli ale autorităților locale și anume, cheltuielile pe care le au pentru achiziționarea mijloacelor de protecție sanitară, a dezinfectanților. De asemenea, alocăm o sumă de bani și pentru decontarea cheltuielilor făcute de autoritățile locale pentru achiziția de cisterne sanitare, acolo unde este necesar, unde se asigură apă curentă și toate facilitățile necesare în școlile respective. Pentru a crește calitatea actului educațional online, am organizat și sunt în continuare organizate activități de creștere a competențelor digitale ale cadrelor didactice de predare online, atât prin casele corpului didactic, cât și prin intermediul unor organizații neguvernamentale care sunt acreditate de Ministerul Educației pentru a furniza servicii de training pentru creșterea competențelor digitale pentru cadrele didactice. Sunt zeci de mii de cadre didactice care participă la aceste cursuri și care își îmbunătățesc capacitatea de a utiliza online-ul pentru a preda aceste lucruri. De asemenea, din fonduri de la Banca Mondială este în curs de derulare achiziția, pentru 1.164 de unități școlare, de 74.000 de laptopuri, de asemenea, table interactive și camere web. Aceste achiziții sunt finanțate de la Banca Mondială pentru a asigura posibilitatea efectivă pentru cele 1.164 de unități școlare de a putea organiza învățământul online. Avem nevoie în mod clar de cooperarea atât a autorităților locale, cât și a managerilor de școli, o implicare din partea cadrelor didactice, din partea părinților, în aceste eforturi, pentru a asigura cele mai bune condiții de începere a anului școlar, pentru a putea asigura dreptul la educație pentru fiecare copil din România”, a mai declarat premierul Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.