Skip to content
Administrație locală Recent

Gluma pe care o vinde ca promisiune electorală îndeplinită: Gazul și primarul Screciu

Edilul Marius Screciu, care a anunțat deja că își dorește încă 4 ani de mandat, știe că marea problemă pe care nu o a rezolvat-o este cea a încălzirii, drept urmare a început să vină cu idei din ce în ce mai năstrușnice. De zici că sunt glume, numai că el ni le vinde scump, pe banii noștri, dacă nu v-ați prins.

După ce s-a apucat să împrumute milioane de euro ca să ajute o firmă privată să aducă gaz, după ce a pierdut oportunitatea de a accesa bani europeni pentru extinderea rețelei de gaz în Severin, edilul Marius Screciu vine iar să dea bani, că doar nu îi dă din propriul portofel, ci tot din banii noștri. Practic nu a făcut nimic pentru această problemă în cei 4 ani de mandat, dar promite că va rezolva totul în cel mai scurt timp! Nu vi se pare amuzant?

Ce mai promite edilul social democrat?  Un sprijin de cel puțin 3000 lei pentru achiziționarea unei centrale de apartament. Interesant este că nu a menționat de unde ar fi acei bani. Mergând mai departe, hai să vedem ce mai știe domnul Marius Screciu despre problema încălzirii:

Candidatul PNL la primăria municipiului Drobeta Turnu Severin, Daniel Cîrjan, susține public o idee, care nici măcar nu este a lui, aceea de a continua încălzirea în sistem centralizat, cu centrale de cartier și S.P.A.E.T ca intermediar. Asta presupune în continuare sa rămânem prizonierii unor practici vechi.

Din discuțiile avute cu sute, mii de oameni, a reieșit ideea că rețeaua de gaz în fiecare locuință ar fi cea mai bună soluție. De asemenea, pentru cei care au venituri mici, pensionari, persoane singure, categorii defavorizate, propunem un sprijin de cel puțin 3000 lei pentru achiziționarea unei centrale de apartament.

Vă propun și vă rog să votați una dintre cele 2 variante:

1) Sistem individual de încălzire, prin alimentare cu gaz, adusă de municipalitate la limita de proprietate

2)Sistem centralizat de încălzire prin centrale de cartier cu actualul operator S.P.A.E.T ca intermediar”, este sondajul lansat de actualul edil.

Și așa pentru cultura domnului primar, sistem centralizat de încălzire nu este același lucru cu centralele de cartier. Plus că, tocmai el era un avid susținător al sistemului centralizat de încălzire în 2016 și în 2019. Dar, vai, upsss o fi uitat?

Ce propune de fapt candidatul PNL Daniel Cîrjan? Extinderea microcentralelor cu alimentare pe gaze naturale.

Citește și Microcentralele de cartier pe gaz ar putea rezolva problema încălzirii Severinului

Așa cum am promis am găsit o soluție reală la una dintre cele mai spinoase probleme pe care le are municipiul Drobeta Turnu Severin: asigurarea agentului termic la costuri rezonabile. Vin să vă prezint o nouă soluție, care ar putea rezolva problema agentului termic în municipiul Drobeta Turnu Severin. În urma discuțiilor lungi pe care le-am purtat, în ultimele 2 – 3 luni, cu cei de la Mehedinți Gaz, aceștia au pregătit un proiect pilot, care atunci când va fi pus în aplicare și își va dovedi utilitatea, problemele vechi vor fi rezolvate. În ce constă acest proiect pilot? Cei de la Mehedinți Gaz vor asigura căldura și apa caldă pentru 480 de apartamente din municipiul Drobeta Turnu Severin prin intermediul a două cazane care pot dezvolta, fiecare, o energie termică de 1 Gigacalorie, montate într-un punct termic, care se alimentează cu gaz. Cazanele au fost deja comandate și vor fi livrate în luna decembrie, echipate complet și cu arzătoare. Instalația de încălzire și apă caldă se va modifica din punctul termic, fără să fie nevoie de demolări sau tăieri. Noul sistem va putea fi pus în funcțiune în prima parte a lunii ianuarie.  Astfel, prin această soluție vom putea vorbi de continuitate în asigurarea agentului termic pe perioada de iarnă, dar și a apei calde în lunile în care nu avem nevoie de căldură în calorifere. Costurile pentru întreaga aparatură au fost suportate de cei de la Mehedinți Gaz, iar prin aplicarea acestui proiect pilot costul maxim al unei gigacalorii, pe timp de iarnă, va fi de 250 de lei.  Practic Primăria nu are niciun cost și dacă acest proiect pilot se va dovedi a fi un succes va putea fi extins utilizând rețeaua secundară de distribuție, iar astfel vom evita pierderile din rețeaua primară de distribuție. Asta înseamnă că vom scădea cu mai mult de jumătate costul unei gigacalorii (nesubvenționată), care în prezent este 592 lei. În felul acesta pe lângă confort în sezonul rece, severinenii vor beneficia continuu de apă caldă. Solicit Consiliului Local Drobeta Turnu Severin să se reunească în ședință extraordinară pentru aprobarea acestui proiect pilot, respectiv asocierea între SPAET și Mehedinți Gaz.  Dacă se va dovedi că proiectul pilot este de succes, îl vom extinde în tot municipiul și în iarna 2020 – 2021 să putem spune că am rezolvat problema încălzirii în Drobeta Turnu Severin. Sper ca Mehedinți Gaz își va respecta angajamentele luate. De asemenea, le-am cerut ca în programul de investiții pe 2020 să includă și extinderea rețelei în zona de locuințe racordate la rețeaua primară. Cred și sunt convins că severinenii merită să aibă parte de căldură, de apă caldă, la costuri minime și în cele mai bune condiții”, anunțat în luna noiembrie 2019 ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Care a fost rezultatul după implementare? Prețul gigacaloriei obținută de microcentrala pe gaz este de 257,0330 lei, comparat cu prețul plătit cu actualul sistem care este de peste 500 de lei.

1 comentariu la “Gluma pe care o vinde ca promisiune electorală îndeplinită: Gazul și primarul Screciu

  1. Screciu, acest Tumbofil ( de la tumbă) al politicii severinene, plateste din banii Primariei cam tot ce prinde, mai putin ce trebuie …
    In privinta incalzirii in Severin, a avut in mana cateva solutii, prin care angaja din bugetul UAT maxim banii de cofintare ( aprox 15%), dar “Săritorul” ( prima etapa a unei tumbe) nu stie cu atragerea de fonduri europene, cu toate ca afaceri stie sa faca cu banii altora, dar in privat… Cred ca este timpul sa afle ca o tumbă are 3 faze : ascensiunea, plafonul de zbor si coborarea. A inceput coborarea, ca de … “iel” doar este incompatibil cu zborul…!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.