Skip to content
Administrație locală Recent

EXCLUSIV – Ministrul mehedințean Virgil Popescu demască demagogia primarului Marius Screciu!

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Virgil Popescu ne-a acordat, în exclusivitate, un interviu unde am discutat despre intenția primarului PSD Marius Screciu de a contracta un împrumut de peste 7 milioane de euro pentru a finanța extinderea rețelei de alimentare cu gaze naturale, în întreg municipiul Drobeta Turnu Severin. Ministrul mehedințean critică dur ”cadoul otrăvit” pe care vrea să îl facă edilul social democrat. Totodată, a prezentat și o partea a soluției ce o va prezenta PNL pentru a rezolva vechea și spinoasa problemă a încălzirii municipiului Drobeta Turnu Severin.

PS News Mehedinți: Cum comentați anunțul făcut de primarul Marius Screciu legat de împrumutul pe care vrea să îl facă pentru extinderea rețelei de gaz în municipiul Drobeta Turnu Severin?

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri:

”O gogoriță electorală, marca PSD și Marius Screciu. După mai mult de 4 ani de zile, în care ba a vrut să facă un sistem centralizat de 50 milioane de euro, acum s-a gândit că poate să facă pe banii primăriei, în următorii 2 ani de zile, cu 2 luni înainte de data alegerilor locale, rețeaua de distribuție a gazelor naturale în Severin. Invocă un ordin al ANRE. Ordin care îi spune că acolo unde concesionarul, adică Mehedinți Gaz, a câștigat licitația și s-a angajat că va dezvolta rețeaua de distribuție va trebui să o facă din fonduri proprii. Dacă totuși UAT-ul dorește să finanțeze din buget această extindere atunci acest lucru se va face în urma unui proiect tehnic, avizat de către concesionar, adică de către Mehedinți Gaz, cu obligativitatea returnării banilor către primărie de către concesionar, în termen de până la 31 ianuarie a anului următor. Asta scrie în procedura ANRE. Și acum ca să înțeleagă severinenii: cum poate domnul primar Screciu să creadă că Mehedinți Gaz va accepta să returneze cele 7 – 8 milioane de euro într-un an de zile Primăriei Drobeta Turnu Severin? Sau orice altă sumă mai mică atât timp cât nu au avut bani să investească în rețeaua de distribuție în ultimii 10 ani?!? Domnul primar Screciu, în disperare de cauză, vine cu această propunere neserioasă, după ce îi aduc aminte că în anul 2019 a refuzat încetarea contractului de concesiune cu Mehedinți Gaz, fapt care dacă s-ar fi întâmplat acum ne-am fi aflat în situația de a putea accesa atât fonduri europene disponibile pentru construcția rețelei de distribuție de gaz, cât și credite bancare.

PS News Mehedinți: Deci practic asta înseamnă că acum primarul Screciu vrea să se împrumute, ca să plătească și dobândă, din banii severinenilor că să ajute Mehedinți Gaz ca să își facă treaba?

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri:

Da. Se poate înțelege și așa. Numai că eu nu cred că va putea obține aprobarea unui credit pentru a face această investiție în condițiile impuse de procedura ANRE. Așa că de aceea susțin că este o gogoașă electorală.

PS News Mehedinți: Cum vor vota consilierii PNL propunerea ce o va înainta primarul Marius Screciu?

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri:

Evident că vom susține orice propunere care va rezolva problema încălzirii municipiului Drobeta Turnu Severin, cu respectarea legii. Vom completa hotărârea primarului punând sintagma ”în condițiile legii”, care am văzut că a fost omisă de domnul primar. Sper că nu cu bună știință. După care vor da votul PENTRU. Nu ne dorim ca primarul Marius Screciu să arunce în curtea PNL nerealizarea acestei gogoși electorale. Și, totodată, pentru a fi un test real să vedem dacă vreo bancă comercială consideră această investiție ca fiind una fezabilă, în condițiile procedurii invocate. Și în funcție de acest răspuns, poate se vor lămuri și severinenii, în sfârșit, ce abilități de gospodar are Marius Screciu.

PS News Mehedinți:  Dar PNL are o soluție concretă pentru încălzirea Severinului?

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri:

Sigur că avem. Am prezentat programul pilot și a funcționat în această iarnă. Și vom veni în perioada imediat următoare cu întreaga propunere, inclusiv finanțare pentru încălzirea municipiului în așa fel încât în iarna 2021 – 2022 aceasta să fie funcțională. Practic, vom rezolva definitiv problema încălzirii într-un an de zile. Este o soluție rapidă, eficientă, care îmbină dezvoltarea rețelei de distribuție de gaze cu mini – centrale de cartier.

PS News Mehedinți:  Și totuși care este sursa de finanțare?

Avem deja în portofoliul ministerului un investitor care dorește să se asocieze cu primăria, cu Consiliul Local, cu Mehedinți Gaz pentru a finaliza acest obiectiv.

Pe de altă parte, pentru corecta informare a severinenilor precizăm că ne este greu să înțelegem de ce primarul Screciu vine de abia acum, în prag de alegeri electorale, cu această soluție așa zis ”miraculoasă” având în vedere că despre procedura pe care vrea să o aplice se știe de mai bine de un an de zile?!?

În iunie 2019 deputatul Virgil Popescu transmitea o întrebare președintelui ANRE tot pe această temă. Raspunsul este public. Ce răspundea la vremea respectivă președintele ANRE Dumitru Chiriță:

În situația prezentată de către domnul deputat Virgil – Daniel Popescu, în care societatea Mehedinți Gaz nu și-a onorat obligațiile contractuale, UAT Drobeta Turnu Severin se poate implica direct în extinderea rețelei de gaze naturale, inclusiv pentru investițiile deja decise prin contractul de concesiune, potrivit prevederilor articolului 10 din Procedură, care permit finanțarea inițială în totalitate de către UAT și/sau, după caz, de către solicitanți – persoane fizice sau juridice, la inițiativa acestora, a obiectivelor/conductelor de gaze naturale. Aceasta se va realiza prin încheierea unui contract care va conține, printre altele, clauze specifice privind returnarea de către operator a sumei pe care autoritatea publică și/sau solicitanții au înaintat-o în vederea urgentării lucrărilor, termenul limită fiind data de 31 ianuarie a anului calendaristic următor celui în care a avut loc punerea în funcțiune a obiectivului/conductei, în conformitate cu prevederile art.10, alin. (1) din Procedură”. Detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.