Skip to content
Focus Recent

De ce e frig la începutul lunii iunie

Meteorologii precizează că temperaturile scăzute la începutul lunii iunie sunt rezultatul a aproape 3 ani în care regiunea polară a fost una intensă.
”Primăvara rece care a urmat era o consecință firească a unei regiuni polare foarte intense, care a fost puternic perturbată. Structura vortexului nu și-a mai recăpătat intensitatea, deși în repetate rânduri, modelările au estimat acest scenariu. Ce scenarii putem contura? Intensificarea vortexului polar nu mai este posibilă. Am trecut deja la circulația specifică verii, în care anticiclonul stratosferic domină baric regiunea polară. Astfel, partea troposferică a vortexului va rămâne perturbată, iar influența sa va continua să scadă, pe măsură ce ne apropiem de mijlocul verii. De obicei, în anii în care vortexul a fost intens, aerul rece a reușit să pătrunda și în lunile Iulie și August, răcorind zonele temperate între perioadele calde. Șansele sunt relativ reduse să vedem același tipar în acest an. Mai multe modele estimează prezența unei circulații de blocaj pe toată durata verii, circulație în care valoarea Oscilației Nord Atlantice să fie una negativă. Ceea ce ridică semne de întrebare este faptul ca această circulație de blocaj are 2 extreme. Atunci când blocajele împiedică circulația emisferică normală, extremele pot veni atât dinspre pol, dar și dinspre tropice. Această observație trebuie menționată în condițiile în care circulația de blocaj cu extremă rece domină de aproximativ 3 luni. Debutul rece al lunii Iunie ține mai degrabă de tiparul care a dominat și până acum. Instabilitatea atmosferică este ceva normal pentru această lună și în condițiile în care regiunea continentului european nu a avut parte de valuri de căldura semnificative în această primăvara, este oarecum normal să vedem ca o instabilitate atmosferică extrem de prelungită aduce și frig. Totuși, natura înseamnă echilibru, așa că ar trebui să ne gândim că va exista și latura cealaltă a monedei, probabil chiar în aceeași vară care a debutat cu temperaturi foarte reci. Încălzirea globală încă există și e neschimbată”, explică meteorologii.
Ca o concluzie, frigul de acum este cauzat regiunea polară care este puternic perturbată.
Această perioadă rece este rezultatul a aproape 3 ani în care regiunea polară a fost una intensă. Este rezultatul unei ierni precum 2019/2020, care a surprins prin caracterul primăvăratic. Astfel, acest tipar nu schimbă ceea ce știm deja: încălzirea globală este una de amploare, iar frigul de acum se datoreaza regiuni polare puternic perturbate. Dacă nu am fi siguri de așa ceva, nu am putea explica situația apărută în Nordul Siberiei, în care pe malul Oceanului Arctic, în zone extrem de reci, avem acum temperaturi de 20 de grade lângă un Ocean Arctic înghețat, în timp ce în marile orase ale Romaniei, temperatura nu trece de 14-15 grade Celsius. Nici Scandinavia nu sta mai bine, temperatura din Laponia avand valori de aproape 25 de grade. Singura care nu pare speriata de debutul rece de vara, este regiunea tropicala, unde temperaturile se apropie de 50 de grade Celsius, parca un semn pentru vara ce urmează”, mai explică meteorologii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.