Skip to content
Administrație locală Focus Recent

Căldură pe datorie pentru severineni – Vă încălziți pe banii voștri, cu dobândă

Stres și ședințe peste ședințe la primăria Severin. Temperaturile urmează să scadă, deci va fi nevoie de căldură în calorifere. Costurile sunt ridicate. Așa cum menționa și primarul Marius Screciu, 85% din costurile cu încălzirea se vor duce pe procurarea păcurii. Și pentru asta e nevoie de sprijin financiar.

Dacă în urmă cu câteva săptămâni optimismul era la cote ridicate, de data asta pare să se mai fi temperat, că s-a dovedit că ministrul de Finanțe nu mai este dispus să dea bani pe căldură așa oricum, oricând. Fondul de rezervă nu merită așa cheltuit pe apă chioară, care trebuie încălzită în calorifere.

Dar ca să nu pară că lasă un sfert de Românie în frig au dat o Ordonanță, prin care le ”permite” administrațiilor locale să se ….împrumute! Ceea ce va face și primăria municipiului Drobeta Turnu Severin.

Ce prevede Ordonanța cu pricina, despre care noi am mai scris, și care a fost recent publicată în Monitorul Oficial?

”(…) Unitățile administrativ – teritoriale pot solicita, în cursul anului 2018, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 450.000 mii lei, pentru finanțarea unor cheltuieli curente pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece, în următoarele condiții:

a) rata de dobândă: ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Națională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului plus o marjă în funcție de scadența împrumuturilor, rata dobânzii rezultată rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului. Marja se stabilește astfel:

  • (i) 1,5 puncte procentuale pentru scadențe de până la 3 ani, inclusiv;
  • (ii) 2,0 puncte procentuale pentru scadențe între 3 și 5 ani, inclusiv;
  • (iii) 2,5 puncte procentuale pentru scadențe între 5 și 10 ani, inclusiv
  • (iv) 3,0 puncte procentuale pentru scadențe între 10 și 20 ani, inclusiv

b) perioada de rambursare: care este stabilă potrivit scadenței împrumutului acordat, cu posibilitatea rambursării anticipate, parțial sau integral;

c) limita de îndatorare: 30%

d) termenul limită de depunere pentru direcțiile generale regionale ale finanțelor publice a documentelor prevăzute la alin. (9) pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale: 29 noiembrie 2018.

(2) Sumele acordate cu titlu de împrumut din veniturile din privatizare, contractate de unitățile administrativ – teritoriale, pot fi utilizare cu respectarea destinației prevăzute la alin (1).

(3) Rambursarea împrumuturilor se efectuează în tranșe trimestriale, egale, începând cu trimestrul următor acordării acestora. Dobânda aferentă reprezintă un venit al bugetului Trezoreriei Statului, care se calculează lunar prin aplicarea ratei dobânzii la soldul împrumutului, începând cu luna acordării împrumutului, și se plătește trimestrial, în suma cumulată la zi.

(4) Pentru neplata la termen a ratelor scadente și a dobânzilor de plătit la împrumutul acordat se calculează o dobândă, PENTRU FIECARE ZI DE ÎNTÂRZIERE, la nivelul dobânzii prevăzute la art. 174 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, cu modificările și completările ulterioare, pâna la data stingerii obligației. Dobânda reprezintă venit al bugetului Trezoreriei Statului.

(7) În cazul în care unitățile administrativ – teritoriale înregistrează restanțe la plata ratelor și dobânzilor datorate aferente împrumuturilor contractate, directorii direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice/șefii administrațiilor județene ale finanțalor publice sistează alimentarea, atât cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât și cu sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, cu excepția plăților pentru achitarea drepturilor salariale și a contribuțiilor aferente atunci când nu pot fi asigurate din venituri proprii, în baza listei transmise lunar de direcția de specialitate din cadrul Ministerului Finanțelor Publice”.

Hai să vă ”traducem” puțin… Deci, primăria Drobeta Turnu Severin se va împrumuta de la Guvern ca să aibă bani pentru căldură. Pentru asta va plăti dobândă…din banii publici, deci ai severinenilor. Și dacă, Doamne Ferește, nu va restitui împrumutul la timp va fi penalizat și primăriei i se va SISTA alimentarea, atât cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât și cu sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale. Acei bani din impozitul pe venit pe care oricum i-au redus cu Revoluția Fiscală, de au pierdut primăriile banii pentru investiții. O adevărată ”afacere” pentru cetățeni, nu avem ce spune! Să sperăm totuși că nu se va ajunge aici și că primăria va avea banii la timp, să îi returneze. Până atunci însă…să aibă bani să dea drumul la căldură, ca pare așa cam pe ultima sută de metri… deci poate ar fi bine să vă pregătiți cu haine groase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.