Skip to content
Ediția de astăzi

Cifre îngrijorătoare în România: aproape 863.000 de oameni trimiși în șomaj tehnic. Date oficiale

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a publicat joi cele mai recente cifre privind situația contractelor de muncă suspendate şi încetate înregistrate de la introducerea stării de urgenţă.

Astfel, potrivit comunicatului de presă, numărul contractelor individuale de muncă suspendate înregistrate joi la Inspecţia Muncii era de 862.557, iar numărul de contracte individuale de muncă încetate se ridica la 173.834, potrivit PSNews.ro

Dintre cele 862.557 de contracte suspendate, un număr de 239.279 de contracte erau în industria prelucrătoare, 171.454 în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 115.080 în hoteluri şi restaurante.

Din cele 173.834 de contracte înregistrate joi ca fiind încetate, 34.273 erau în comerţul cu ridicata şi amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 30.200 erau în industria prelucrătoare, iar 21.431 în domeniul construcţiilor.

Cererile pentru șomajul tehnic se depun din 1 aprilie

Cererile și declarațiile pe propria răspundere necesare obținerii sprijinului oferit de Guvern, pe perioada stării de urgență, sub forma șomajului tehnic pot fi depuse începând de miercuri, 1 aprilie.

Potrivit procedurii, angajatorii vor transmite online Agențiilor Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), fiecare în județul în care are sediul social, documentele necesare pentru obținerea fondurilor de la stat în vederea acoperirii salariilor/veniturilor angajaților lor care se află în șomaj tehnic. Fiecare AJOFM are o adresă de email dedicată pentru preluarea documentelor: [email protected].

Aceste fonduri pot fi solicitate pentru angajații cu contracte individuale de muncă înregistrate în REVISAL și care au fost suspendate conform Codului Muncii – Legea nr. 53/2003, în baza art. 52 lit. c), până la încetarea stării de urgență provocată de COVID 19.

Documentele necesare, care se depun și se procesează online sunt:

  • -cerere;
  • -declaratie pe proprie răspundere;
  • -lista cu angajații care intră în șomaj tehnic.

De precizat că Certificatele de Situație de Urgență nu mai sunt necesare pentru obținerea șomajului tehnic pentru salariații angajatorilor care își reduc sau își întrerup activitatea ca urmare a efectelor epidemiei de SARS-CoV-2, a anunțat marți Ministerul Economiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.