Skip to content
Ediția de astăzi Recent Social

Deputatul Virgil Popescu: Suprataxa PSD-istă din Energie lovește puternic în IMM-urile românești!

Președintele PNL Mehedinți Virgil Popescu atacă dur decizia Guvernului PSD de a adopta OUG 114 și susține că prin măsurile incluse distruge Întreprinderile Mici și Mijlocii românești, dar totodată consumatorii au ajuns deja să plătească mai mulți bani pentru energie.

Tot mai mulți reprezentanți ai IMM-uri mi-au semnalat în ultima săptămână faptul că, de la începutul anului, au primit notificări de la furnizorii de energie prin care erau anunțați de creșterea tarifului la energie electrică cu până la 30%. Așa cum am mai spus, suprataxa de 2% aplicată pe cifra de afaceri a companiilor din Energie a început să își facă efectul începând cu 01.01.2019. Producătorii de energie sunt obligați să plătească taxa de 2% pe cifra de afaceri, furnizorii la rândul lor plătesc 2% atât pe energia cumparată de la producători, cât și pe tariful de furnizare, în timp ce distributorii plătesc 2% pe tariful de distribuție. Producătorii de energie au mărit tarifele, furnizorii de energie electrică au reacționat și au anunțat majorări de tarife, distribuitorii la fel, iar consumatorii români trebuie să suporte toată această nebunie PSD-ista, adică caproximativ 400-500 milioane de euro în plus, per total la facturile de electricitate în 2019. DA, aceasta este suma pe care Guvernul PSD vrea să o strângă la buget din industria energetică a țării”, a precizat vicepreședintele Comisiei pentru Industrii și Servicii de la Camera Deputaților.

Virgil Popescu atrage atenția că în ultimele zile, din cauza acestei OUG, România a devenit cea mai scumpă piață de energie electrică.

Dacă ne aducem aminte, atât în iarna 2017, cât și în iarna 2018, prețurile la energia electrică au crescut foarte mult. Guvernul nu a învățat nimic din lecțiile trecutului și prin această suprataxă de 2% introdusă de la 1 ianuarie 2019, în plină iarnă, a accelerat procesul de creștere a prețului și piața a reacționat imediat. România a devenit cea mai scumpă piață de energie electrică, din regiune, și a devenit în ultimele zile importator net de energie, pretul MWh pe piața PZU atingând maxime istorice de 400, 500 și 600 lei/MWh”, mai precizează deputatul liberal.

Virgil Popescu acuză guvernul că e posibil să falimenteze CEO Oltenia.

Totodată, am avertizat asupra faptului că un alt efect pervers al acestei taxe va fi scoaterea din exploatare a unor capacități de producție care nu vor mai fi rentabile. Am spus chiar că va urma falimentul celui mai mare producător de energie electrică pe carbune: CEO Oltenia, ținând cont că această companie are deja probleme cu achiziția de certificate de CO2, cu retehnologizările obligatorii, iar această suprataxă îi va afecta grav lichiditățile bănești. Ce vom pune in loc stimați Guvernanți PSD-iști? Nimic, pentru că nimeni nu va mai investi într-o țară impredictibilă, o țară unde Guvernul schimbă Codul Fiscal de Crăciun cu aplicabilitate de la începutul anului următor. Cu ce vom înlocui circa 30% din producția de energie electrică pe bază de cărbune a României? Cu importuri evident și astfel vom ajunge din țara net exportatoare în țara net importatoare. Asta ați reușit cu această aberație fiscală stimați Guvernanți, să puneți în genunchi atât IMM-urile românești, cât și producătorii de energie electrică pe bază de cărbune (deocamdată). A, să nu uit!!! Multinaționalele, mult hulite de voi, sunt convins că se vor descurca, poate chiar se bucură că va mai disparea din concurența de pe piață, în anumite domenii”, conchide Virgil Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.