Skip to content
Ediția de astăzi

DOCUMENT OUG privind rectificarea bugetară. Ludovic Orban anunță că a crescut punctul de pensie cu 14%

Premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va aproba ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară pe acest an precum şi ordonanţa de urgenţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2020.

Șeful Executivului a precizat că actele normative sunt absolut necesare pentru a asigura plata pensiilor, după ce Guvernul a crescut punctul de pensie cu 14%, precum și pentru alte cheltuieli privind şomajul tehnic, programul flexibil de muncă, decontarea subvenţiei la motorină sau plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă.

Orban a adăugat că va fi suplimentat bugetul Casei de Asigurări de Sănătate, precum şi cel al consiliilor judeţene şi primăriilor.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 poate fi accesat AICI.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă cu privire la rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 poate fi accesat AICI.

Este absolut necesară adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă cu privire la rectificare bugetului de stat pentru a atinge câteva obiective. Primul asigurarea resurselor pentru plata pensiilor. Se ştie că am crescut punctul de pensie cu 14% şi este necesar să asigurăm resursele financiare pentru plata pensiilor. Este necesară asigurarea resurselor financiare pentru plăţile din cadrul măsurilor active, indiferent că este vorba de şomaj tehnic sau de program flexibil în muncă. De asemenea, este necesară o creştere a cheltuielilor în domeniul sănătăţii, în special la bugetul Casei de Asigurări de Sănătate pentru a face faţă cheltuielilor sporite din domeniul sănătăţii provocate de pandemia de COVID. Am alocat sume suplimentare pentru investiţii la Ministerul Dezvoltării pentru a putea face faţă plăţilor în cadrul programelor de investiţii locale”, a afirmat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de luni a Guvernului, potrivit News.ro

El a mai spus că „a fost necesară rectificarea bugetară pentru a putea asigura resurse financiare suplimentare pentru plăţile care au apărut în cursul acestui an, fie că este vorba de plăţi pentru despăgubirea fermierilor ale căror suprafeţe au fost afectate de secetă, fie că este vorba de plăţi care trebuie făcute pentru decontarea subvenţiei la motorină”.

Premierul a vorbit şi despre suplimentarea bugetelor primăriilor şi consiliilor judeţene pentru a plăti personalul care asistă persoanele cu dizabilităţi.

De asemenea, ne confruntăm cu o situaţie la care a trebuit să oferim un răspuns. Consiliile judeţene şi primăriile solicită echilibrarea bugetelor locale pentru a face faţă cheltuielilor sociale. La nivelul consiliilor judeţene, cheltuielilor pentru direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia drepturilor copilului, iar la nivelul primăriilor este nevoie de o echilibrare pentru a aloca resurse suplimentare către bugetele locale, astfel încât să facă faţă plăţilor asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi. Din acest motiv a trebuit să suplimentăm,  să realimentăm Fondul de rezervă al Guvernului pentru a utiliza resursele şi a face faţă cheltuielilor de diverse naturi – fie în domeniul sănătăţii, fie în cel al ordinii publice sau în alt domeniu de activitate, astfel încât să putem asigura o reechilibrare care să asigure resursele financiare către autorităţile locale pentru plăţile sociale”, a mai explicat Orban.

Şeful Guvernului a cerut ordonatorilor principali de credite să aibă grijă la cheltuieli pentru ca în anii următori să putem ajunge la un deficit bugetar de sub 3% din PIB.

Sunt liniile mari ale rectificării bugetului. A trebuit să facem faţă şi unor plăţi care sunt necesare în diferitele scheme de ajutorare a companiilor afectate de pandemia de COVID. Şi aici a trebuit să asigurăm o rectificare. Sigur că trebuie să fim extrem de atenţi la cheltuieli. Cer ordonatorilor principali de credite să aibă extrem de mare grijă în efectuarea cheltuielilor, astfel încât să putem să menţinem un echilibru bugetar care să ne permită în anii următori să revenim cât mai repede posibil la un deficit bugetar de sub 3% din PIB, care într-adevăr să asigure un echilibru în ceea ce priveşte bugetul de stat general consolidat, dar şi bugetul asigurărilor sociale de stat. Practic acestea sunt modificările principale pe care le vom opera”, a concluzionat Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.