Skip to content
Social

Începând cu 1 ianuarie 2022 salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va crește

Guvernul a adoptat luni, 4 octombrie, hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

În urma consultărilor cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor, Guvernul a decis majorarea salariului minim. Începând cu 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va crește de la 2.300 de lei la 2.550 lei lunar. Reprezintă o creștere brută de 10,9 %, ceea ce în valoare absolută înseamnă 250 de lei în sumă brută. În valoare netă, salariul va crește cu 10%, respectiv cu 138 de lei.

Conform datelor comunicate de Inspecția Muncii, în prezent sunt circa 1.970.000 salariați cu contracte de muncă active și normă întreagă cu salariul mai mic de 2.550 lei.

Guvernul a adoptat un set de măsuri care pe de-o parte sprijină oamenii să facă mai ușor față problemelor economice și creșterilor de prețuri și pe de altă parte să corectăm probleme de sistem care au fost acumulate în timp, cum ar fi sistemul de asistență socială sau chiar sistemul de sănătate. Așadar, astăzi, guvernul a adoptat majorarea salariului minim în plată la nivelul anului 2022. Majorarea a rezultat în urma consultărilor pe care le-am avut cu consiliul tripartit, ceea ce înseamnă că la aceeași masă au stat și patronatele, și sindicatele. Aceasta majorare va fi cu 10% în valoare netă, iar ca valoare brută salariul minim în plată la nivelul anului 2022 va ajunge la 2.550 de lei pe lună. Sunt rezultate pozitive întrucât această majorare a salariului în plată la nivel brut reprezintă o majorare cu aproximativ 250 lei față de nivelul actual, cu 138 de lei la nivel net, iar impactul va fi asupra a aproximativ 1.970.000 de oameni. Menționez că în momentul de față există la nivel de țară aproximativ 1,2 milioane de angajați plătiți cu salariul minim, ceea ce înseamnă 22,9% din cei 5.600 de salariați activi. Această majorare a salariului brut și a salariului de bază în plată la 2.550 de lei va impacta asupra a 1.970.000 de salariați. Măsura majorării salariului brut este strâns legată de o altă măsură pe care am adoptat-o astăzi, și anume de modificare a Codului Muncii prin care definim munca subdeclarată și introducem ca și contravenții folosirea muncii subdeclarate. În România există un fenomen îngrijorător cu privire la munca la gri care pe de-o parte disimulează contractele pe termen lung cu contracte pe termen scurt și aceste contracte care conțin și alt fel de plăţi, în plic, cum s-ar spune, și cum se folosește în momentul de față, dăunează tuturor părților implicate în contractul de muncă: angajator, angajat și, de asemenea, bugetul statului. Aşadar, am definit noțiunea de muncă subdeclarată. Sancţiunea aplicabilă pentru depistarea muncii subdeclarate este între 8.000 şi 10.000 de lei pentru fiecare salariat. În același timp am extins perioada de compensare a muncii suplimentare prin zilele libere plătite de la 60 la 90 de zile pentru a bloca, a evita, de fapt, blocarea desfășurării raporturilor de muncă a agenților economici şi a flexibiliza raporturile de muncă. În cazul în care angajatorul depășește cu mai mult de o lună termenul stabilit în contract pentru plata salariului, sancțiunea prevăzută este între 5.000 şi 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul şi, de asemenea, sancționăm şi întârzierea la plata salariului din partea angajatorilor”, a declarat ministrul Muncii Raluca Turcan.

Raluca Turcan a mai anunțat că a fost adoptată o hotărâre de guvern care prevede aplicarea Legii nr. 56/2000 şi anume, sprijinul pentru persoanele urmașe ale medicilor sau persoanelor care au exercitat activități medicale în combaterea răspândirii epidemiei COVID.

Această hotărâre de guvern acoperă pe de o parte sursa de finanțare în aplicarea Legii 56/2000 şi, de asemenea, reglementează ajutorul de deces, sprijinul pentru părinți sau ajutorul pentru familie”, a completat ministrul Muncii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.