Skip to content
Recent

PACT acuză PSD că pregătește „deturnarea” pensiilor a milioane de români

 

Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) acuză Partidul Social Democrat (PSD) că pregătește deturnarea pensiilor a milioane de români.

Într-un comunicat trimis joi PSnews.ro, oamenii lui Sebastian Burduja condamnă tentativa Guvernului de deturnare a fondurilor destinate pensiilor viitoare a aproape 7 milioane de cetățeni și avertizează asupra pericolului ca dreptul cetăţenilor români de a putea opta pentru Pilonul II să fie încălcat de către Executiv.

Totodată, PACT prezintă 5 avantaje ale Pilonului II de pensii, pe care le puteți găsi mai jos, în comunicatul integral:

„Un membru al Guvernului a anunţat recent că lucrează la un pachet legislativ privind funcţionarea Pilonului II de pensii, sistemul pensiilor obligatorii administrate privat. Practic, PSD vrea să distrugă una dintre puţinele reforme de succes ale ultimilor zece ani şi să confişte banii bun-platnicilor.

În prezent, aproape 7 milioane de salariaţi figurează în sistemul Pilonului II de pensii, iar peste 4 milioane cotizează lună de lună pentru propria lor pensie. Astfel, de la bugetul asigurărilor sociale se virează suma de 7,3 miliarde RON catre Pilonul II. “Guvernul nu poate invoca o dificultate bugetară în virarea acestei sume către administrarea privată, în condiţiile în care pensiile speciale plătite de noi toţi sunt de peste 8 miliarde RON anual. Daca s-ar fi dorit cu adevărat economisirea unor sume la buget pentru păstrarea echilibrelor macroeconomice, Guvernul ar fi trebuit să propună diminuarea pensiilor speciale şi nu să atenteze la veniturile viitoare a 7 milioane de români”, a declarat Sebastian Burduja, preşedinte PACT.

Sursele de inspiraţie ale modelului PSD în acest demers de deturnare a banilor din pensiile private sunt reprezentate de cele doua regimuri iliberale din Uniunea Europeana: Ungaria şi Polonia. În Ungaria, în 2010, pensiile private au fost naţionalizate forţat. După ce iniţial au fost sistate temporar contribuţiile la pensia privată, acest fapt s-a permanentizat. În Polonia, în anii 2013-2014, Guvernul a cerut cetăţenilor să îşi exprime din nou opţiunea privind rămânerea în Pilonul II, iar pensile celor care nu s-au exprimat au fost mutate automat în administrarea statului.

PACT pentru România condamnă tentativa Guvernului de deturnare a fondurilor destinate pensiilor viitoare a aproape 7 milioane de români. Avertizăm asupra pericolului ca dreptul cetăţenilor români de a putea opta pentru Pilonul II să fie încălcat de Guvern. PACT pentru România consideră că Pilonul II are cel puţin 5 avantaje faţă de Pilonul I:  

  1. Sumele virate până acum la Pilonul II au produs un randament mediu de peste 8% anual, în cei 10 ani de funcţionare. Ele se acumulează şi reprezintă un activ financiar pentru fiecare dintre cei 7 milioane de contributori. În acest timp, banii din sistemul de stat nu niciun au randament, fiind destinaţi plăţii instantanee a drepturilor actualilor pensionari.

 

  1. Sumele acumulate în Pilonul II pot fi transferate moştenitorilor, în cazul decesului titularului înainte de vârsta pensionării. În schimb, la Pilonul I, odată cu decesul contributorului sumele sunt definitiv pierdute.

 

  1. Pensia obligatorie administrată privat este principala sursă de economisire pentru cea mai mare parte a cetăţenilor României, iar eliminarea Pilonului II implică o dependenţă totală a milioane de români faţă de sistemul public. Alternativa mutării către Pilonul III, cel eminamente opţional, este mai degrabă iluzorie pentru cei nefamiliarizaţi cu mecanismele pieţelor financiare.

 

  1. Pensia din Pilonul II este garantată cel puţin la nivelul contribuţiilor, scăzând comisioanele de administrare.

 

  1. Un cetăţean trebuie să aibă mai multe surse de venit la pensionare. Simulările demografice arată că pensia de stat va acoperi 25-30% din salariul unui român care se pensionează după anul 2040, în condiţiile în care, peste două decenii, un salariat va susţine doi pensionari.

Ministrul socialist de Finanţe Eugen Teodorovici îndeamnă cetăţenii să îşi lase banii în voia administrării statului, folosind noţiuni inexistente în contextul sistemului public de stat, precum “sume accumulate”, “randament al banilor de la Pilonul I”. De asemenea, termenul de “opţiune între Pilonul I si II” vehiculat în discursul guvernamental este unul impropriu, deoarece nu va exista varianta în care un cetăţean să opteze pentru viramentul integral al contribuţiei sale de 25% din salariul brut la Pilonul II. Aşa cum sunt gândite acum modificările, aşa-zisa libertate de alegere nu va funcţiona în dublu sens”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.