Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Polițiștii mehedințeni sunt cu ochii pe cei care nu poartă centura de siguranță

 

Poliţiştii mehedinţeni sunt angrenaţi în această săptămână, în acţiuni de verificare şi impunere a folosirii centurii de siguranţă, dar şi a dispozitivelor de retenţie omologate. Activităţile se desfăşoară în contextul controalelor TISPOL-SEATBELT, fiind angrenate toate Poliţiile Europene.

Poliţiştii Serviciului şi Biroului Rutier organizează pe raza judeţului Mehedinți, în săptămâna 11-17 martie a.c.,  acţiuni pentru verificarea modului în care şoferii utilizează centura de siguranţă şi dispozitivele de retenţie omologate.

Acțiunea, coordonată de Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, se desfășoară în toată țara, pe drumurile publice, polițiștii rutieri fiind în teren, pentru aplicarea măsurilor legale în caz de nerespectare a legislației în domeniu.

Săptămâna 11-17 martie 2019 este dedicată controalelor T.I.S.P.O.L.- SEATBELT (acțiunile Poliţiilor Rutiere din Europa, vizând purtarea centurilor de siguranţă de către ocupanţii maşinii).

Controalele se desfăşoară simultan în toate statele membre ale Uniunii Europene.

De la începutul anului 2019, polițiștii au aplicat 470 de sancţiuni contravenţionale, atât pentru lipsa utilizării centurii de siguranţă, cât şi pentru necuplarea dispozitivelor de retenţie omologate.

Centura de siguranţă are rolul de a proteja pasagerii autoturismului, inclusiv șoferul. O funcție esențială a acesteia este aceea că reduce riscul accidentării la coloana vertebrală, întrucât, la momentul impactului, te va ține nemișcat, în scaunul mașinii, cu spatele drept. De asemenea, prin purtarea centurii, se exclude riscul părăsirii autoturismului în momentul unui impact.

Șoferii pot să transporte minori doar dacă aceștia din urmă poartă centura de siguranță sau dacă stau într-un scaun special pentru copii, conform legislației rutiere.

Minorii care au o înălţime de până la 135 cm trebuie să fie „fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”.

Dacă au o înălţime de peste 135 cm, minorii pot fi transportaţi cu maşina fie purtând centura de siguranţă (care trebuie să fie reglată în aşa fel încât să nu treacă de zona gâtului sau a feţei), fie stând în scaunul special pentru copii.

În ceea ce priveşte scaunul pentru copii, acesta trebuie să fie omologat şi să fie instalat pe unul dintre locurile din spate ale automobilului, aşa cum prevăd instrucţiunile producătorului.

Care sunt sancţiunile?

Potrivit prevederilor Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore.

Nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate se sancţionează cu 2 sau 3 puncte-amendă, iar conducătorului de autovehicul i se aplică şi 2 puncte de penalizare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.