Prim ministrul Florin Cîțu a anunțat vineri, 3 septembrie, că a fost aprobat Planul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, deși miniștrii de la USR – PLUS nu au participat la ședință.
”Am avut o ședință de guvern astăzi scurtă. Din păcate, colegii de la USR, deși este în atribuția lor de miniştri şi sunt plătiți pentru asta, nu au venit astăzi la şedinţa de guvern, dar am avut cvorum şi am aprobat singurul punct de pe ordinea de zi, Planul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. Dl ministru Cseke este astăzi, aici, pentru a vă da detalii despre program. Eu doar vreau să fie foarte clar că acest program este sau ceea ce avem în acest program se regăseşte în programul de guvernare şi nu facem prin decizia de astăzi decât să respectăm programul de guvernare. Cine spune altceva nu face decât să mintă sau nu vrea să respecte Programul de guvernare. Aş vrea să vă dau citire din programul de guvernare, de la pag. 97: ”Obiectivele de investiţii, programate pentru perioada 2021-2024, extindere rețele apă şi canal, modernizare şi reabilitare drumuri judeţene şi locale, vă invit să citiți acolo mai multe detalii. Sunt şi alte lucruri vorbim şi de sume ş.a.m.d. Deci este un plan de investiţii care a fost deja inclus sau ceea ce avem în acest plan de investiţii, proiectele sunt deja incluse în Programul de guvernare”, a anunțat premierul.
Florin Cîțu a precizat că este un plan de investiţii care este corelat cu PNRR.
”Este un plan de investiţii care este corelat cu ceea ce vom aproba în câteva săptămâni de aceea fac din nou apel la maturitate politică, pentru că în câteva săptămâni aprobăm un plan foarte important pentru România, Planul Național de Redresare și Reziliență, care va aduce în România investiţii în valoare de aproape 30 de miliarde de euro. Doar această Coaliție, din punctul meu de vedere, poate să implementeze acel program de investiţii. Aş vrea să mai clarific un lucru, pentru că am văzut discuţii în spațiul public şi am cerut situaţia de la Ministerul Justiției în ceea ce priveşte avizarea – doar un singur detaliu, care n-a fost prezentat în spațiul public, să vă prezint. În 17.08, direcția de specialitate a pregătit o adresă de răspuns, adică a avizat proiectul care ajunsese la Ministerul Justiției, adresă care a rămas la cabinetul ministrului, nu a fost niciodată semnată. Aș vrea ca cei care se ocupă să vadă dacă acesta este un abuz de funcție, să investigheze această situație, să vadă dacă nu cumva acest proiect a fost reținut sau a fost pus să fie reținut intenționat. În rest, aveți celelalte informații, le-am văzut în spațiul public, am cerut și domnului ministru să verifice cine sau cum ajung în spațiul public documente oficiale. Este inadmisibil să iasă așa documente oficiale din ministere și nimeni să nu fie responsabil pentru asta. Înainte de a trece la domnul ministru să vă dea detalii despre planul național de investiții, aș vrea să mai informez că o să iau legătura cu liderii europeni în legătură cu ceea ce se întâmplă în România. Avem, aici, lucruri care nu credeam că se mai pot întâmpla în 2021, avem o alianță toxică care se prefigurează, o alianță cu un partid extremist, un partid care vrea răul românilor, un partid care nu respectă proprietatea privată, un partid care nu respectă libertatea individuală, un partid cu care, din punctul meu de vedere, nu ar trebui să discutăm, dar voi informa liderii europeni despre acest lucru și vom vedea ce cred aceștia, bineînțeles și partenerii noștri strategici, Statele Unite despre situația din România”, a mai explicat premierul.