Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Preşedintele Klaus Iohannis, primit la Casa Albă. Donald Trump reafirmă Parteneriatul dintre SUA şi România şi îşi exprimă susţinerea pentru eforturile României de a intra în programul Visa Waiver

 

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, marţi, la Casa Albă, de preşedintele SUA Donald Trump. Trump a afirmat, la întâlnirea cu Iohannis din Biroul Oval, că preşedintele Klaus Iohannis face o treabă foarte bună în domeniul combaterii corupţiei din România. Preşedintele SUA a spus că i-ar plăcea să vină în România şi că cele două ţări au o relaţie mai bună ca niciodată. Într-o declaraţie dată publicităţii de Casa Albă, preşedintele Donald Trump reafirmă şi întăreşte Parteneriatul dintre SUA şi România şi îşi exprimă susţinerea pentru eforturile României de a intra în programul Visa Waiver, în acord cu cerinţele legislaţiei Statelor Unite. La rândul său, Iohannis a declarat, la Washington, după întâlnirea cu Trump, că preşedintele SUA este foarte interesat de creşterea prezenţei militare americane în România şi că discuţii tehnice vor avea loc cu secretarul Apărării. Iohannis a spus că a fost exprimată şi preocuparea legată de modificările la legislaţia fiscală. Declaraţia Comună a preşedinţilor României şi SUA, Klaus Iohannis şi Donald Trump, subliniază angajamentul reciproc faţă de statul de drept şi o justiţie independentă, care sunt puternic susţinute de poporul român şi subliniază că buna guvernare constituie baza securităţii şi prosperităţii noastre comune. Documentul face referire la crearea de noi oportunităţi pentru creşterea securităţii, dezvoltării şi prosperităţii, şi pentru a răspunde mai bine provocărilor şi responsabilităţilor globale pe care le împărtăşim. De asemenea, declaraţia menţionează evitarea riscurilor de securitate care însoţesc investiţiile chineze în reţelele de telecomunicaţii 5G şi subliniază opoziţia faţă de Nord Stream 2 şi alte proiecte care îi fac pe aliaţii şi partenerii noştri dependenţi energetic faţă de Rusia.

Declaraţia Comună a preşedinţilor României şi SUA, Klaus Iohannis şi Donald Trump, subliniază angajamentul reciproc faţă de statul de drept şi o justiţie independentă, care sunt puternic susţinute de poporul român şi subliniază că buna guvernare constituie baza securităţii şi prosperităţii noastre comune. Documentul face referire la crearea de noi oportunităţi pentru creşterea securităţii, dezvoltării şi prosperităţii, şi pentru a răspunde mai bine provocărilor şi responsabilităţilor globale pe care le împărtăşim. De asemenea, declaraţia menţionează evitarea riscurilor de securitate care însoţesc investiţiile chineze în reţelele de telecomunicaţii 5G şi subliniază opoziţia faţă de Nord Stream 2 şi alte proiecte care îi fac pe aliaţii şi partenerii noştri dependenţi energetic faţă de Rusia.

Prezentăm integral textul Declaraţiei comune:

„Ca Preşedinţi ai României şi Statelor Unite ale Americii, acţionăm împreună, ca prieteni şi aliaţi, pentru a avansa Parteneriatul nostru Strategic robust şi durabil. Prin parteneriatul nostru, care se aprofundează, vom crea noi oportunităţi pentru creşterea securităţii, dezvoltării şi prosperităţii, şi pentru a răspunde mai bine provocărilor şi responsabilităţilor globale pe care le împărtăşim.

Rememorăm Revoluţia din Decembrie de acum 30 de ani, când românii curajoşi au înlăturat o dictatură brutală şi au îndreptat ţara pe calea democraţiei, a statului de drept şi a economiei de piaţă. Anul acesta am marcat, de asemenea, cu mândrie, şi aniversarea a 15 ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Împreună, statele noastre au depus eforturi durabile pentru modernizarea forţelor noastre armate şi pentru a ne îndeplini angajamentele asumate în cadrul NATO cu privire la partajarea echitabilă a responsabilităţilor. Militarii noştri acţionează umăr la umăr pentru apărarea libertăţii şi în vederea consolidării posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în Marea Neagră, care este de importanţă strategică pentru securitatea transatlantică. De asemenea, căutăm să evităm riscurile de securitate care însoţesc investiţiile chineze în reţelele de telecomunicaţii 5G.

România şi Statele Unite recunosc că securitatea energetică este securitate naţională. Subliniem opoziţia noastră faţă de Nord Stream 2 şi alte proiecte care îi fac pe aliaţii şi partenerii noştri dependenţi energetic faţă de Rusia. Resursele de gaze naturale din România au potenţialul de a creşte prosperitatea statelor noastre, precum şi de a întări securitatea energetică a Europei. România şi Statele Unite vor analiza modalităţi de îmbunătăţire a climatului investiţional în domeniul energiei în beneficiul ambelor ţări. Mai mult, încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile.

Excelentul nostru parteneriat în domeniul aplicării legii şi al luptei împotriva corupţiei se bazează, în mod ferm, pe un angajament reciproc faţă de statul de drept şi o justiţie independentă, care sunt puternic susţinute de poporul român. Mai mult, subliniem că buna guvernare constituie baza securităţii şi prosperităţii noastre comune.

România şi Statele Unite evidenţiază cu mândrie creşterea substanţială a schimburilor comerciale dintre cele două ţări, precum şi interesul nostru comun pentru crearea unui climat investiţional care să ofere transparenţă, predictibilitate şi stabilitate. Prin urmare, ne angajăm să ne consolidăm, pe mai departe, relaţia comercială şi să încurajăm creşterea investiţiilor în ambele ţări.

Statele Unite îşi reiterează sprijinul pentru eforturile României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver în conformitate cu cerinţele legislaţiei SUA”.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat, la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis din Biroul Oval, că preşedintele Klaus Iohannis face o treabă foarte bună în domeniul combaterii corupţiei din România. Preşedintele SUA a spus că i-ar plăcea să vină în România şi că cele două ţări au o relaţie mai bună ca niciodată.

Preşedintele Trump a spus că în multe ţări corupţia este o problemă dificilă şi că ştie că şi în România există această problemă. El a adăugat că preşedintele Iohannis „face o treabă foarte bună” în această privinţă. „Cred că el este cel care poate rezolva problema”, a adăugat Donald Trump.

„Mulţumesc foarte mult tuturor, e o onoare să fiu alături de preşedintele României, este foarte respectat, a făcut o treabă foarte bună. Este un sezon politic în desfăşurare în România, dar îmi imaginez că vă descurcaţi foarte bine, pentru că sunteţi talentat, iubiţi poporul, iar noi avem o relaţie extraordinară cu România. Statele Unite şi România au o relaţie mai bună ca niciodată. Şi vreau să vă mulţumesc pentru asta! Avem relaţii comerciale foarte bune, afaceri în desfăşurare, să fiu sincer cu voi, avem mult comerţ cu România şi cu poporul său talentat. Noi cumpărăm, ei cumpără. Şi avem mulţi români în Statele Unite, sunt oameni extraordinari, muncesc din greu şi sunt oameni de succes”, a mai declarat Donald Trump.

„Vreau să subliniez că este o plăcere să fiu aici şi acum avem ocazia să vorbim despre parteneriatul strategic din România şi Statele Unite. Sub conducerea Statelor Unite facem tot ceea ce se poate la nivelul NATO şi cred că suntem pe drumul cel bun în acest sens”, a precizat, la rândul său Klaus Iohannis.

Întrebat dacă va veni în România, preşedintele SUA a spus că i-ar plăcea să facă o vizită în România.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.