Țara noastră a importat mâncare de 3,3 miliarde de euro în semestrul I din acest an, această sumă nefiind consemnată după 1989.
Potrivit datelor publicate de INS în primul semestru din 2018, importurile României au totalizat 40,2 miliarde de euro, din care 8,2% au fost importuri de alimente, în timp ce exporturile agroalimentare au fost de doar 2,2 miliarde de euro, rezultând un deficit comercial – decalaj faţă de importuri – de 1,08 miliarde de euro, un alt record istoric, potrivit Mediafax.
Deși producția agricolă din țară este una bună, producătorii autohtoni nu au reușit să acopere cererea existentă pe piață.
Patronatele din agricultură atenţionează că infrastructura de depozitare cu atmosferă controlată a produselor agroalimentare poate menţine cel mult 40% din producţia naţională, restul – fiind imposibil de depozitat pe termen lung – se vinde imediat după recoltă sau se livrează la export. Din această cauză, în fiecare an, România importă masiv mâncare în lunile de iarnă şi primăvară, reechilibrând apoi – în lunile de vară şi toamnă – balanţa exporturi/importuri.