Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Rovana Plumb, respinsă definitiv de Comisia JURI! Ce se întâmplă cu postul de comisar european din partea României

Rovana Plumb nu va mai putea fi comisar europeană, deși a încercat cu disperare să își rezolve problemele. Rovana Plumb a transmis luni Comisiei juridice din PE un document în care anunţa că a convenit să ramburseze suma de 800.000 de lei care figura ca datorie – şi care a fost de fapt donaţia pentru PSD în campania electorală – oferind două apartamente care se regăsesc în declaraţia sa de avere, acestea fiind acceptate pentru stingerea datoriei.

Însă Decizia finală a Comisiei Juridice a Parlamentului European a fost că Rovana Plumb și candidatul maghiar Laszlo Trocsanyi nu pot fi comisari europeni, a anunțat europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan. Decizia în cazul Rovanei Plumb s-a luat cu 13 voturi pentru și 7 voturi împotrivă.

La scurt timp, președintele României a invitat-o pe Viorica Dăncilă la consultări, miercuri, 2 octombrie, ora 12:00, la Palatul Cotroceni, pe tema nominalizării persoanei pentru funcția de membru al Comisiei Europene.

Președintele PNL Ludovic Orban îi cere premierului României să facă o nouă nominalizare cu acordul președintelui Klaus Iohannis și cu respectarea condițiilor legale de audiere a candidatului propus în Parlamentul României.

Cerem imperativ premierului Viorica Dăncilă să facă o nouă nominalizare cu acordul Președintelui Klaus Iohannis și cu respectarea condițiilor legale de audiere a candidatului propus în Parlamentul României. Viorica Dăncilă și PSD trebuie să înceteze imediat mascarada nominalizărilor pentru funcția de Comisar european care afundă și mai mult România la nivel european și să evite o nouă propunere penibilă și rușinoasă pentru România”, a declarat Ludovic Orban.

Ce spune Rovana Plumb

Rovana Plumb se simte nedreptățită de decizia celor din comisia JURI.

Decizia de astăzi a Comisiei JURI este una profund incorectă, contrară Regulamentului de Procedură a Parlamentului European și eminamente politică. Este incorectă pentru că potențialul conflict de interese, avut în vedere de Comisie în prima fază a evaluărilor, a fost stins definitiv, prin angajamentul meu de a achita creditul conform scrisorii anexate. Comisia a fost informată cu privire la acest aspect, ca urmare a scrisorii trimise de mine către Președinta Comisiei JURI, coordonatorilor fiecărui grup politic din Comisia JURI și tuturor membrilor acestei Comisii. Este de precizat că stingerea conflictului de interese a fost o acțiune proactivă. Am considerat necesar să intervin pentru a elimina orice dubiu din partea Comisiei JURI, chiar dacă aceasta nu a făcut recomandări, așa cum îi cerea Regulamentul și chiar dacă posibilul conflict de interese era, în esență, o finanțare în acord cu legislația electorală din România.(…)În aceste condiții, este evident că decizia Comisiei JURI a fost una politică. Majoritatea Comisiei a urmărit doar să incrimineze și să discrimineze, nu să sprijine procesul de audiere și să ofere soluții, așa cum îi cerea Regulamentul. Este acum clar că interesul Comisiei nu a fost să clarifice, ci să blocheze candidatura României. Le voi prezenta această situație Președintelui Parlamentului European și Președintei desemnate a Comisiei Europene”, a declarat Rovana Plumb.

Europarlamentarul PSD dă vina pentru acest insucces pe Klaus Iohannis, Dacian Cioloș și Siegfried Mureșan.

”Trebuie spus că atitudinea incorectă a Comisiei JURI a fost încurajată de opoziția din România, în frunte cu Președintele Iohannis, care anunța cu o oră înaintea deciziei că dorește consultări pe tema nominalizării unui nou comisar european. De asemenea, trebuie menționat lobby-ul negativ agresiv exercitat de liderul Grupului Europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloș, împotriva României. Președinta Comisiei JURI, membră a Grupului Renew Europe, s-a conformat pur și simplu unei linii politice ostile candidaturii românești pentru funcția de comisar european. De asemenea, un rol important l-a avut și europarlamentarul Siegfried Mureșan căruia i s-a propus, ca și altora, funcția de comisar european, în cazul respingerii candidaturii mele. Din păcate, se dovedește, din nou, că forțele politice de dreapta acționează chiar și împotriva României pentru a-și satisface interesele politice și electorale”, a mai declarat Rovana Plumb.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.