Skip to content
Ediția de astăzi

Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile

Guvernul a adoptat hotărârea pentru prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile.

Referitor la hotărârea de guvern privind prelungirii stării de alertă, s-a ținut seama, bineînțeles, de propunerile cuprinse în Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență numărul 54/2020, care a avut loc astăzi, după-masă. Iar prin proiect se propune prelungirea stării de alertă cu 30 de zile începând cu 14 noiembrie 2020. Măsurile de prevenire și control al infecțiilor cu coronavirus SARS-CoV-2, condițiile concrete de aplicare și destinatarii acestor măsuri, preucm și instituțiile și autoritățile publice care pun în aplicare sau urmăresc respectarea aplicării măsurilor pe durata prelungirii sunt pe fond similare cu cele în vigoare. Dacă vă aduceți aminte, au fost luate unele măsuri, ele rămân în vigoare, și vreau să subliniez că măsurile respective, înaintea luării lor a fost inclusiv un proces consultativ inclusiv cu un grup de epidemiologi care a avut loc la Ministerul Afacerilor Interne, cu participarea mai multor epidemiologi și reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență”, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat.

De asemenea, au fost instituite măsuri de protecție sanitară pentru desfășurarea alegerilor din data de 6 decembrie.

Au fost propuse tot aceleași măsuri de protecție sanitară care vor fi luate pe timpul procesului electoral și al alegerilor pentru Senat și Camera Deputaţilor din data de 6 decembrie. Totodată, pentru alegerile parlamentare, vor fi organizate secții de vot în afara României, în alte țări, motiv pentru care s-a creat baza pentru emiterea unui ordin pentru stabilirea condițiilor de protecție sanitară, un ordin care urmează să fie emis de ministerul afacerilor externe împreună cu ministrul sănătății”, a mai explicat secretarul de stat.

Raed Arafat a precizat care sunt regulile de organizare a Zilei Naționale a României.

Alte două aspecte importante: se redeschid punctele de frontieră Oancea, județul Galați, cu Republica Moldova, și la frontiera româno-sârbă – punctul Naidăș, județul Caraș-Severin. Totodată, s-au stabilit regulile de organizare a Zilei Naționale, sărbătorirea Zilei Naționale a României în 1 Decembrie și permiterea desfășurării activităților de prevenire și combatere a pestei porcine africane prin vânători colective la care pot participa cel mult 20 de persoane. Totodată, s-au clarificat anumite aspecte, și anume: permiterea operatorilor economici din domeniul transportului rutier de persoane, care utilizează autovehicule cu o capacitate mai mare de nouă locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, și cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone să desfășoare activitatea inclusiv în perioada în care interzisă circulația. Se elimină sintagma „piețe mixte și volante” din categoria tipurilor de piețe care au activitatea suspendată și se permite organizarea piețelor volante care pot fi organizate în spații, în zone publice deschise”, a mai explicat acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.