Skip to content
Focus Recent

USR-PLUS a început campania anti-Iohannis. Cum va profita PSD pentru turul doi la prezidențiale

Președintele Klaus Iohannis este marele favorit al alegerilor prezidențiale din 2019, mai ales că celelalte partide nu au ales candidații. Alegerile prezidențiale din România anului 2019 reprezintă o mare provocare pentru toate partidele prezente pe scena politică.

PNL trebuie să demonstreze că mai are puterea să bată PSD și că a devenit liderul politicii din România, lucru care îi va ajuta la alegerile locale și parlamentare din 2020, potrivit PSNews.ro

PSD va încerca să revină în bătălie după înfrângerea de la alegerile europarlamentare, în condițiile în care pesediștii nu au mai câștigat alegerile prezidențiale din anul 2000, cu Ion Iliescu. Pe umerii USR-PLUS atârnă cea mai mare presiune deoarece ei trebuie să demonstreze că rezultatul de la alegerile europarlamentare n-a fost doar o întâmplare fericită și că masa lor electorală este peste 20%, cu votanți fideli și activi.

USR-PLUS, fără lideri

USR-PLUS funcționează după modelul clasic din România. Adică un grup de indivizi au acaparat conducerea partidului și ei între ei, împreună cu prieteni, rude și apropiați se promovează în diferite funcții. Numai că acest grup este steril, el însuși nu transmite nicio emoție, nicio viziune politică, ci doar escaladează nemulțumirile cetățenilor cu un partid al cărui unic beneficiu este acela că a apărut curând pe scena politică.

Nici Dacian Cioloș, nici Dan Barna nu au o imagine publică bună, nu au notorietate și nu mobilizează cetățenii. USR-PLUS poate să o facă, în vreme ce Cioloș și Barna gândesc exact în acest mod. Ei mizează pe un USR-PLUS puternic, care să funcționeze ca rampă de lansare pentru câteva nulități politice. În 2016 a funcționat, în 2019 a funcționat, însă alegerile prezidențiale sunt altă socoteală pentru că aici se vor confrunta cu Klaus Iohannis.

Iohannis, un altfel de candidat la prezidențiale

Dacă în 2014 a câștigat datorită unui vot anti-Ponta, în 2019 și Iohannis va trebui să schimbe strategia. Cel mai probabil, președintele va miza pe un vot anti-PSD. Dar de când Dăncilă a făcut pace cu societatea civilă și evită bătăliile politice, PSD a devenit domol și Iohannis risca să se trezească fără ecou dacă mizează pe o strategie anti-PSD.

Pentru că alegerile prezidențiale sunt despre candidați, în mare parte, și foarte puțin despre partide. Președintele României va intra în cursă ca marele favorit, însă de data aceasta el va fi cel atacat.

USR-PLUS și PSD, front comun împotriva lui Iohannis

Din disperare și din prea multă aroganță, USR-PLUS va lansa atacuri la președintele Iohannis, conștienți că acesta poate fura din voturile partidului. Barna și Cioloș l-au atacat pe președinte și în trecut, direct sau discret, iar în campanie criticile se vor înmulți sperând că astfel își vor motiva propriul electorat. USR-PLUS nu are un electorat fidel, așa cum vedem la PSD sau PNL, și va trebui să iasă la atac, să facă propaganda și manipulare dacă vrea să crească.

Însă electoratul USR-PLUS răspunde doar la mesaje anti-PSD. Pentru ca USR-PLUS să-l atace pe Iohannis, va trebui să-l lege cumva de PSD, ceea ce este imposibil, în condițiile în care Iohannis e liderul opoziției. Atacurile USR-PLUS împotriva lui Iohannis vor duce la dezamăgirea propriului electorat și vor oferi celor din PSD șansa să profite de fragmentarea electoratului de dreapta.

Dar USR-PLUS a început deja campania anti-Iohannis. Și pentru că nu-l poate lega pe președinte de PSD, atunci leagă PNL de PSD, prin amintirea fostului USL. Useriștii și plușii lansează mesajul că PNL și PSD sunt în aceeași gașcă, amintind frecvent de USL, tocmai pentru a distruge imaginea lui Iohannis, neavând niciun interes cu liberalii.

Orice atac pe care USR-PLUS îl va lansa împotriva lui Klaus Iohannis îi va duce în situația de a se trezi în aceeași tabără cu cei din PSD. 

Cea mai bună mutare a lui Iohannis va fi să renunțe la mocirla politicii dâmbovițene în care va încerca USR-PLUS să-l împingă și să facă o campanie separată pe modelul lui Volodymyr Zelensky, președintele Ucrainei.

Victoria la prezidențiale pentru Iohannis

Pentru Iohannis lucrurile nu sunt deloc simple, chiar dacă pare favorit. Președintele va lupta pe două fronturi, dar cel mai ușor adversar pentru turul doi este chiar candidatul PSD. Un candidat USR-PLUS îi poate pune foarte multe probleme, mai ales că un PSD eliminat din primul tur va vota fără discuții împotriva lui Iohannis în al doilea tur, adică cu candidatul USR-PLUS. Chiar recent l-am văzut pe Dan Barna la Bruxelles cum le dădea târcoale foștilor și actualilor pesediști, la o cafea cu Victor Ponta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.