Skip to content
Focus Recent

6 luni cu Viorica Dăncilă premier – Care sunt realizările cu care se laudă

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat o serie de măsuri din programul de guvernare al PSD care au fost realizate în primele 6 luni ale acestui an. Pe scurt, șefa Executivului a anunțat că în vistieria statului au intrat cu aproape 15 miliarde de lei în plus faţă de primul semestru al anului trecut, s-a redus deficitul la bugetul de pensii – rămânând 3,1 miliarde lei disponibili în bugetul de stat, s-a majorat punctul de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, au majorat plafonul de venit pentru pensionarii care pot beneficia de medicamente compensate cu 90%, investiţiile publice au crescut, 145 de unităţi de învăţământ modernizate şi 45 de creşe şi grădiniţe construite de la zero, au fost finalizaţi 192 de km de linii electrice, care ne permit interconectarea cu statele vecine, respectiv Ungaria, Serbia și altele.

Anul viitor, punctul de pensie va creşte cu 15% şi va ajunge la 1.265 de lei. La fel, ne-am respectat promisiunea de a majora pensia minimă garantată, aşa cum era prevăzut în program, de la 520 de lei la 640 de lei, deci o creştere cu 23%. Pensia minimă garantată s-a majorat de la preluarea guvernării cu 60%, de la 400 de lei la 640 de lei… Creşterea indemnizaţiei pentru persoanele cu handicap am prezentat-o în euro, astfel încât să avem o imagine reală, care să nu fie influenţată de inflaţie.  În decembrie 2016, indemnizaţia pentru persoanele cu handicap era de 52 de euro, în decembrie 2017 – 73 de euro, în iulie 2018 – 108 euro. După cum se poate observa, avem o creştere cu 110% faţă de semestrul I 2016 şi o creştere cu 48% faţă de decembrie 2017…. Am redus de la şapte declaraţii fiscale la o singură declaraţie şi, de asemenea, termenele scadente le-am redus de la cinci la unu: 15 martie în anul următor. Din 2019, toate plăţile se vor face online. În domeniul sănătăţii, cu certitudine cea mai importantă măsură a fost majorarea consistentă a salariilor medicilor…După cum vedeţi, creşterile sunt mult peste 100%. … Practic, în acest prim semestru din 2018, am achiziţionat 16 computere tomograf, 24 aparate de rezonanţă magnetică, opt unităţi de screening de cancer de col uterin, 21 de sisteme de arhivare a imaginilor medicale şi 51 de echipamente pentru terapie intensivă. Aşa cum am menţionat, ele sunt achiziţionate şi urmează să fie instalate”, a declarat premierul României.

Viorica Dăncilă a mai anunțat că într-un an şi jumătate, veniturile nete ale cadrelor didactice au crescut cu aproximativ 40%.

Una din promisiunile majore din campanie a fost aceea că vom acorda subvenţiile la timp, astfel încât fermierii români să poată să aibă şanse egale cu cei europeni. Ne-am respectat această promisiune: în semestrul I 2018 subvenţiile plătite către fermierii români sunt de 1,7 miliarde de euro, din care subvenţiile plătite în avans pentru toamna anului 2018 se ridică la cifra de 1 miliard de euro. Unul dintre cele mai importante programe din agricultură este refacerea sistemului de irigaţii. Am promis în campanie că vom ajunge la o suprafaţă irigabilă de 2 milioane de hectare în anul 2020. Acum, după un an şi jumătate, am ajuns la 1,2 milioane de hectare, iar în acest semestru am aprobat încă 47 de obiective de investiţii. Avem 25.300 de contracte de irigaţii încheiate şi vă reamintesc că acest guvern a asigurat apa gratuită până la staţia de pompare. Avem, de asemenea, puse în funcţiune 231 de staţii de pompare pentru irigaţii şi 470 pentru combaterea inundaţiilor… Avem finalizate 939 km de drumuri judeţene şi comunale, 608 km conducte de apă şi canal, 243 de locuinţe. Tot în domeniul investiţiilor finalizate la nivel local în acest semestru, regăsim terminalul multimodal Străuleşti, dar şi varianta ocolitoare pentru Caracal, stadionul Târgu Jiu şi bazinul de înot de la Focşani”, a mai explicat premierul României.

La final, Viorica Dăncilă a promis că va duce la final programul de guvernare.

Acesta a fost, pe scurt, bilanţul primelor şase luni de activitate ale guvernului pe care îl conduc. Deci, cetăţenii români pot face acum comparaţia între ceea ce am făcut şi ceea ce facem noi şi ceea ce au făcut celelalte formaţiuni politice care au fost la guvernare.
Cu siguranţă, mai sunt foarte multe lucruri de făcut şi le vom face, aşa cum am promis în campania electorală, în ciuda tuturor obstacolelor care apar zi de zi, tocmai pentru a ne împiedica să ducem la bun sfârşit ceea ce avem în programul de guvernare. Aceasta a fost o prezentare concentrată pe realizările economico-sociale şi pe investiţii. În perioada următoare, miniştrii vor expune pe larg ceea ce au făcut în domeniile pe care le coordonează”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.