Skip to content
Ediția de astăzi

PSD nu urmărește dărâmarea guvernului Cîțu. Trei motive pentru care social-democrații depun moțiunea de cenzură

Săptămâna trecută social-democrații, prin vocea președintelui Marcel Ciolacu, au anunțat că intenționează să depună o nouă moțiune de cenzură împotriva cabinetului Cîțu. „Categoric. Vom depune o moțiune în această sesiune. Într-o lună nu mi-ar fi mare mirarea să mai avem o criză”, a spus liderul Partidului Social-Democrat, referindu-se la criza din coaliția de guvernare, stinsă între timp. Întrebarea e depun social-democrații această moțiune cu șanse mici de reușită?

Motivele PSD

Răspunsul este unul dual. Pe de o parte din cauza timpului. Sesiunea aceasta parlamentară se va încheia în mai puțin de o lună de zile, potrivit PSNews.ro.

Prin urmare, dacă social-democrații nu vor depune o moțiune de cenzură acum, nu vor mai avea ocazia să o facă până în septembrie. Argumentul legat de timp oferă însă doar o parte din răspuns. Vorbim pe de altă parte despre o strategie calculată a celor de la PSD. Atunci când te afli în Opoziție trebuie să lași impresia că ești cât mai activ posibil. Înaintarea unei moțiuni de cenzură reprezintă o modalitate la îndemână de a face lucrul acesta. În fond, nu contează dacă ea trece sau nu, pentru că inițiatorul moțiunii câștigă de regulă indiferent dacă moțiunea e reușită sau nu. Dacă moțiunea nu trece, lași impresia că ești activ, dacă ea trece, primești un bonus uriaș.

Desigur social-democrații de la vârful partidului nu își fac iluzii în acest caz. Prin depunerea moțiunii de cenzură PSD mai face un lucru important. Social-democrații testează în mod constant unitatea coaliției de guvernare. Aceeași strategie a fost adoptată și în trecut, iar acum vorbim despre același scenariu. Moțiunile simple din trecut îndreptate împotriva diverșilor miniștri din cabinet serveau aceluiași scop.

Pe termen lung obiectivul PSD rămâne acela de a rupe coaliția prin dislocarea unui membru. În teorie, plecarea oricărui membru din coaliție determină pierderea majorității parlamentare și deci pierderea sprijinului legislativ pentru guvern. O moțiune reușită ar putea readuce PSD-ul la putere într-o formă sau alta – fie susținând din Opoziție un guvern PNL minoritar, fie intrând la guvernare într-o nouă alianță.

Ca și în trecut, PSD va testa gradul de unitate a coaliției, plasându-se din nou într-un scenariu de “win-win”. PSD va puncta la capitolul imagine pentru că arată că este preocupat și activ în Opoziție. Chiar dacă moțiunea de cenzură nu va trece, și există șanse mari să nu treacă, PSD tot va câștiga la capitolul imagine și nu numai. PSD va câștiga și informații noi cu privire la stadiul în care se află relațiile PNL –USRPLUS – UDMR. Social-democrații vor fi cu ochii ațintiți nu doar asupra rezultatului final, ci – poate mai important – asupra numărării voturilor. Strategii din PSD vor analiza la rece lucrurile și vor compara gradul de susținere din prezent cu gradul de susținere de la moțiunile precedente. Comparând cifrele își vor da seama de coeziunea din interiorul alianței.

În concluzie, moțiunea pregătită de PSD are șanse mici să treacă. Social-democrații au cel puțin trei motive pentru care o vor depune în ciuda eșecului ei: sfârșitul sesiunii parlamentare, joc de imagine și informații noi privind nivelul de unitate din interiorul coaliției PNL – USRPLUS – UDMR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.