Skip to content
Ediția de astăzi Social

Ministrul Energiei Virgil Popescu: Nu vreau să existe în decembrie facturi fără compensație!

Ministrul mehedințean al Energiei Virgil Popescu a precizat din nou că începând cu această lună, facturile la energie vor veni cu prețuri compensate, iar cei care se încadrează în cotele de consum, vor primi și compensare.

Nu vreau să existe în decembrie facturi fără compensație. Nu cred un furnizor își permite să încalce legea, există organe ale statului care îl pot amenda, este infracțiune și are și alte repercusiuni. (…) Eu cred că anumiți furnizori facturau la începutul lunii noiembrie și câteva zile din luna noiembrie, probabil din acest motiv au întârziat facturile, pentru a scoate estimativ acel consum. Le-am spus în norme, consumul lunii noiembrie se facturează în decembrie, după ce consumul este realizat. Fiecare dintre noi am avut contractul în derulare sau am avut ghinionul să se termine in această perioadă de toamnă-iarna. Legea pe care am aprobat-o în Senat are o plafonare la prețul gazului natural, cât și la prețul energiei electrice. La facturile care vin pe asociație și se repartizează pe apartament avem un prag minimum de consum, sub 30 de kilowați pe lună nu se compensează nimic. Sub 30 de metri cubi la gaze naturale se presupune că nu folosește cineva gazul pentru încălzire și la fel, nu avem compensație”, a declarat Virgil Popescu.

Ce prevede legea:
• PLAFONAREA PREȚURILOR se va aplica la toți consumatorii casnici, spitale publice și private definite conform Legii nr. 95/2006, unităţi de învăţământ publice și private definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, creșe, organizaţii neguvernamentale, unitățile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 și furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.
• Prețurile plafonate: 0,37 lei KWh – gaze naturale și 1 leu KWh – energie electrică sunt prețurile finale care pot fi facturate de către furnizori beneficiarilor de prevederile referitoare la plafonare!
ATENȚIE! Compensare pe lângă plafonare!
De schema de compensare a facturilor la energie vor beneficia clienții casnici!
Cantitățile de energie pentru care se acordă compensație:
– 300 kwh/lună – 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)
– echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)
IMPORTANT: Se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensaţiei de maximum 10%.
Pentru IMM-uri: pentru toţi operatorii economici se exceptează, în cazul energiei electrice, plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență şi accizei.
În cazul gazelor naturale, se exceptează plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.
CET-uri: Pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităților administrativ teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.