Skip to content
Ediția de astăzi Focus

A început cursa contra-cronometru pentru dărmarea guvernului. Când ar putea lansa PSD ofensiva decisivă împotriva coaliției

Situația epidemiologică din țară s-a mai stabilizat în ultimele zile. În urmă cu două zile autoritățile raportau doar 121 de cazuri noi. Cu toate acestea, campania de vaccinare încă decurge greu. Până acum nici măcar 5 milioane de oameni nu s-au vaccinat complet. Totuși, această cifră ar putea fi atinsă în vara aceasta. Pentru guvern, acest lucru înseamnă și o veste bună și o veste proastă.

Guvernul se confruntă cu un paradox

Cu cât campania de vaccinare decurge mai bine, cu atât mai mult guvernul va reuși să redeschidă economia României mai mult. Ne putem întoarce la o normalitate deplină abia după ce vom avea un număr suficient de mare de vaccinați, astfel încât transmiterea comunitară a virusului să nu mai fie posibilă, potrivit PSNews.ro

Experții spun că lucrul acesta s-ar putea petrece atunci când vom avea aproximativ jumătate din populație vaccinată complet. Momentan suntem departe de această cifră, însă autoritățile s-au grăbit să relaxeze măsurile și din dorința de a obține un capital de imagine. Guvernul încearcă să își asume, așa cum era de așteptat, toate meritele pentru ieșirea României din pandemie și începerea reconstrucției post-Covid. Șansele sunt ca acesta să fie unul dintre principalele mesaje pe care vor miza PNL și USRPLUS la triplele alegeri din 2024. Postura de salvatori le-ar putea servi bine celor două formațiuni politice. Tocmai de aceea pentru PSD și Opoziție lucrurile acestea sunt inacceptabile.

În ciuda faptului că social-democrații s-au clasat pe locul 1 la alegerile parlamentare din 2020, aceștia nu au avut parteneri cu care să formeze o majoritate parlamentară și astfel să susțină un guvern. PSD a preferat să continue în Opoziție și să lase complicata problemă a gestionării pandemiei pe seama coaliției de guvernare formată din PNL, USRPLUS și UDMR. Strategii din PSD au calculat că astfel partidul are șanse mai mari să își revină după dezastrul înregistrat în anul 2019. Au trecut deja 2 ani de când PSD se află în Opoziție și ar fi o iluzie să credem că social-democrații nu și-ar dori revenirea la putere. Problema majoră pentru PSD e să își aleagă momentul în care ar putea încerca o revenire. Până acum toate tentativele PSD legate de moțiunile de cenzură au reprezentat doar modalități de a lua pulsul coaliției. Altfel spus, social-democrații nu făceau decât să testeze nivelul de coeziune din alianță. În plus, gestionarea pandemiei le-ar fi știrbit serios din procente. Totuși, cu cât pandemia nu mai reprezintă o problemă serioasă în România, cu atât mai mult PSD își face planuri serioase de răsturnare a guvernului. Pentru a depune o moțiune de cenzură reușită, PSD are nevoie de două lucruri: o coeziune perfectă a forțelor din opoziție care să voteze la unison moțiunea și dislocarea unui membru din coaliția PNL-USRPLUS-UDMR. Cel mai tentant membru ar fi și cel mai mic, UDMR. Cu o ofertă suficient de tentantă, UDMR ar putea trece în barca PSD.

Social-democrații sunt determinați să le refuze celor din alianța PNL-USRPLUS-UDMR laurii unei victorii în lupta împotriva pandemiei, pentru că altfel, și-ar îngreuna serios șansele la o victorie în alegerile din 2024. Cifra de 5 milioane de vaccinați ar putea fi pragul la care PSD ar spune “stop !” și ar ataca frontal guvernarea. În plus, după Congresele din PNL și USRPLUS, social-democrații ar beneficia și de acel interval de timp în care partidele sunt vulnerabile la tranziția puterii, în cazul în care vom avea schimbări la cârma PNL și USRPLUS. Una peste alta, PSD ar putea lansa ofensiva chiar în toamna acestui an, profitând de degringolada din PNL și USRPLUS și contextul epidemiologic tot mai favorabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.