Skip to content
Ediția de Astăzi Lifestyle Recent

Actorul Dorel Vişan: “Trăim într-o lume în care tot mai mulți oameni nu mai cred în tradițiile spirituale și morale ale omenirii”

 

Severinul este la acest sfârșit de săptămână capitala umorului din România, prin organizarea Festivalului Național de Satiră și Umor „La Porțile râsului”.

Festivalul a debutat vineri, 8 iunie, 24 de trupe de umor și interpreți din țară evoluând pe scena Palatului Culturii „Teodor Costescu” la concursul de interpretare, pe trei secțiuni, individual-grup, cântec satiric și cuplet.

„Mi-am dorit să organizez un astfel de veniment la noi și să văd dacă interesul este foarte mare. Interesul a fost foarte mare anul trecut, la prima ediție și anul acesta s-au înscris foarte multe trupe. A trebuit multe să le refuz și iată că am crescut și ca juriu, unde avem pe Dorel Vișan, Florin Zamfirescu, Doinița Oancea, oameni de valoare, care în felul acesta dă greutate festivalului. Din acest motiv am spus că se află printre primele evenimente de acest gen din România pentru că avem și juriu, avem și interpreți, concurenți și clădirea aceasta care ne reprezintă pe noi, ca severineni”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, actorul Costi Bădeț, directorul festivalului.

Evenimentul, ajuns la a doua ediție, este găzduit de Palatul Culturii „Teodor Costescu” și sprijinit de Primăria municipiului Drobeta-Turnu Severin.

“Dacă ediția de anul trecut a fost una pilot și au fost prezente 19 trupe din țară anul acesta sunt 24 de echipe de comedianți care vor evolua pe scena Palatului Culturii sub egida unui juriu de prestigiu, din care fac parte actori mari ai scenei românești, Florin Zamfirescu, Dorel Vișan. Este o ediție mult mai bine structurată decât cea de anul trecut, este un plus care se observă cu ușurință. Sperăm ca și publicul severinean să aprecieze prestația acestor trupe și să sperăm că oferim în aceste zile câteva pagini de umor autentic, de bună calitate tuturor celor care iubesc acest gen de artă”, a spus Sorin Vidan, managerul Palatului Culturii „Teodor Costescu”.

„Este îmbucurător pentru noi, pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, faptul că avem o prezență de gală la acest eveniment. Avem un juriu format din maeștrii ai scenei teatrale din România, eu sunt convins că din cele 24 de trupe de pe întreg teritoriul țării, participante la acest festival de satiră și umor, cu siguranță cea mai bună va câștiga acest festival și vrem ca acest eveniment să ducă municipiul Drobeta Turnu Severin pe harta festivalurilor naționale și internaționale de umor de mare clasă”, a precizat, în cadrul aceleași conferințe de presă, viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Daniel Cîrjan.

„Este prima oară când am fost invitată să fac parte dintr-un juriu, în cadrul unui festival național, ceea ce mă bucură foarte mult. Este prima oară când ajung la Severin, aștept cu nerăbdare ziua de mâine (n.r. sâmbătă, 9 iunie) când în prima parte o să pot să vizitez orașul. Pare un oraș foarte frumos, cald, cu multă verdeață”, a spus actrița Doinița Oancea, membră în juriul festivalului.

Actorul Florin Zamfirescu s-a arătat extrem de încântat de prezența sa la Drobeta-Turnu Severin, oraș de care îl leagă foarte multe amintiri:

“Mulțumesc organizatorilor că m-au invitat, vă mărturisesc că am venit cu o oarecare emoție pentru că eu sunt într-un anume fel legat indisolubil de Turnu Severin. Am fost căsătorit cu o fată din Severin timp de 12 ani, eu am o fetiță care a crescut în Turnu Severin, care are bunicii aici și regretă că nu e cu noi. Eu am venit ca și acasă cumva. Puțină lume știe, dar erau niște ani când veneam de 5-7 ori pe an la Turnu Severin, timp de 12 ani. Cunosc orașul, s-a schimbat foarte mult în bine, era frumos oricum, dar au apărut niște străzi, niște intersecții, niște clădiri pe care nu le știam. Abia aștept să înceapă acest festival pentru că umorul este ceea ce ne poate pe noi salva de la disperare, ne poate salva de la atacuri de panică, ne poate salva de la supărări, cel mai frumos lucru care i-a fost dat omului pe lumea aceasta a fost acela că poate să râdă. Așa că sper să râdem împreună”.

„Această a doua ediție mi se pare foarte dezvoltată și crescută față de anul trecut, cu foarte multă seriozitate, dovadă că sunt și foarte multe echipe. Mi-ar face plăcere ca acest festival, într-un oraș atât de plăcut, într-o zonă specială a țării, să aibă un efect asupra oamenilor. Trăim într-o lume foarte ciudată, trăim într-o lume în care tot mai mulți oameni nu mai cred în tradițiile spirutuale și morale ale omenirii și chiar ale țării noastre, părăsesc aceste tradiții și sunt influențați tot mai mult de formalitate, de coborâre și nu de urcare, sunt influențați de lipsă de armonie, de lipsă de bun simț. Este o tendință mondială, eu am bătut toată lumea din Noua Zeelandă până în Canada, și îmi spunea un șef de trib în Africa de Sud că <<la noi în Africa se consideră act de cultură numai acela care poate dialoga cu strămoșii>>, ceea ce a fost și la noi, actul de cultură a avut o tradiție, a fost o continuitate”, a spus actorul Dorel Vișan, președintele juriului, la aceeași conferință de presă.

“În urmă cu câțiva ani, cunoșteam un tânăr, lovit de un paroxism al dorinței de a face un festival și la el acasă, Costi Bădeț, și iată a făcut festivalul la Severin și nu orice fel de festival, are o dimensiune impresionantă, sunt formații din geografia mare a țării și vreau să felicit Primăria, pe domnii primar și viceprimar, pentru că sunteți oameni înțelepți și știți ce faceți pentru cetate și pentru oamenii și numele cetății. Am întâlnit în mai multe locuri oameni de la cârmuirea orașelor care atunci când auzeau de cultură îi mânca pielea creierului, îi deranja cultura, se speriau de ea și acordau niște sume cu care puteai să iei patru înghețate. În asemenea condiții nu poți să faci cultură, să faci un festival și să ții sus ideea de festival de umor”, a declarat scriitorul Cornel Udrea, membru al juriului.

Festivalul continuă sâmbătă, 9 iunie, cu Gala Laureaților, începând cu ora 19,00, după care va avea loc un spectacol în fața teatrului. Intrarea este liberă la aceste evenimente.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.