Skip to content
Ediția de astăzi Focus

ATENȚIE! Noi măsuri de protecție pe care trebuie să le respectați! Unde nu se mai poate circula după ora 20.00

Guvernul a adoptat o serie de măsuri pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, având în vedere că România este în valul al treilea al pandemiei.

Măsurile care au fost adoptate sunt următoarele: în primul rând, referitor la intervalul orar în care este permisă circulația:

Acolo unde incidența va fi peste 4 la mie în ultimele 14 zile, urmează ca în timpul weekendului, și anume în zilele de vineri, sâmbătă și duminică circulația să fie permisă doar până la orele 20:00 şi nu până la 22:00 cum este acum, iar la operatorii economici activitatea să fie permisă până la orele 18:00.

Revenirea asupra acestei măsuri în timpul weekendului se face când incidența scade sub 3,5 la mie.

A doua măsură este: dacă incidența depășește 7,5 la mie. Atunci circulația va fi permisă până la orele 20:00 pe toată durata săptămânii, iar operatorii economici își vor desfășura activitatea până la orele 18:00, tot pe toată durata săptămânii, iar revenirea asupra acestei măsuri va fi când incidența scade sub șapte la mie.

Totodată sunt abilitați prin această hotărâre Ministerul Sănătății și ministerele de resort să emită sau să modifice ordinele existente, astfel încât să fie foarte clar la operatorii economici, de genul magazine, supermarketuri, hipermarketuri, când se intră, care va fi numărul persoanelor care va fi permis înăuntru și cum va fi controlată această măsură. Acest lucru se așteaptă să fie clarificat, cum am zis, la nivel de ordin de ministru”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Pentru noaptea de 27.03-28.03, adică sâmbătă și duminică, măsura va fi extinsă până la ora 22:00 pentru persoanele care vor participa și se vor deplasa ca să participe la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah.

Aceasta este pentru zilele de 27, sâmbătă, și 28, duminică, unde circulația va fi permisă până la orele 22:00, în loc de orele 20:00, doar pentru persoanele care îndeplinesc excepțiile care sunt prevăzute în hotărârea de guvern sau care merg la sărbătoarea Pesah și participă la această sărbătoare.

Pentru noaptea de 3 aprilie spre 4 aprilie se va permite circulația persoanelor în afara locuinței sau a gospodăriei în intervalul orar 20:00 până la 02:00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase care sunt ocazionate cu sărbătorirea Paștelui catolic.

S-a discutat și de perioada Paștelui ortodox, deci 1 mai – 2 mai, care și atunci vor fi stabilite ore de permisiune de participare la sărbătoare și nu vor fi limitări, însă nu va apărea în hotărârea de guvern acest lucru, pentru că actuala Hotărâre de Guvern este valabilă până în data de 14 aprilie, pe când Paștele ortodox este în 1 spre 2 mai și reglementarea va apărea în următoarea Hotărâre de Guvern, de prelungire a Stării de Alertă.

Totodată, operatorii economici care au activitatea de fitness, ca și profil, vor avea activitatea suspendată acolo unde incidența depășește 4 la mie și se va relua activitatea când incidența scade sub 3,5 la mie.

Tot în cadrul Hotărârii CNSU a fost aprobată lista țărilor sau zonelor sau teritoriilor care sunt cu risc epidemiologic ridicat, cărora noi le spunem țările sub incidența codului galben. Noutatea aici este că Marea Britanie nu se mai află pe această listă, se va putea călători fără intrare în carantină dinspre Marea Britanie către România. Aceste măsuri, cum a zis și domnul prim-ministru, sunt menite să reducă mobilitatea și contactul, pentru a reduce răspândirea virusului SARS-CoV-2. Sunt măsuri care devin obligatorii și nu se mai discută sau dezbat, în cadrul comitetelor. Acest lucru înseană că, la momentul la care o incidență este atinsă, măsura intră automat pe baza incidenței respective. Când incidența scade sub cifra care am menționat-o, măsura se ridică instantaneu și asta va simplifica lucrurile pentru localitățile și pentru zonele care intră sub aceste incidenţe. Mai este aspectul privind calcularea incidenței, îl voi lăsa pe domnul ministrul Voiculescu să-l explice, deorece a fost propus de către Ministerul Sănătății”, a mai declarat secretarul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.