Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Biroul Politic Naţional al PNL se reuneşte astăzi, pentru a stabili lista finală a miniştrilor care vor face parte din Guvernul Orban

Biroul Politic Naţional (BPN) al PNL se reuneşte, joi, pentru a stabili lista finală a miniştrilor care vor face parte din Guvernul Orban. După discuţii, lista şi Programul de Guvernare urmează să fie depuse la Parlament.

Şedinţa liberalilor va începe la ora 13.00.

Ulterior, lista cu persoanele propuse să facă parte din Guvernul Orban şi Programul de Guvernare vor fi depuse la Parlament.

Înainte de depunere, lista finală va fi prezentată preşedintelui Klaus Iohannis.

„PNL este în parteneriat cu preşedintele României şi ne consultăm în privinţa celor mai importante discuţii. Preşedintele va cunoaşte lista ministrilor”, a anunţat, miercuri, Ludovic Orban.

Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a afirmat, marţi seară, la Digi 24, că iniţial s-a pornit cu 6-7 nume de persoane care ar putea prelua fiecare minister, ulterior ajungându-se la trei nume.

Potrivit calendarului estimat de către liberali, săptămâna viitare ar trebui să aibă loc audierea candidaţilor de către comisiile de specialitate, iar votul pentru învestirea Guvernului ar trebui să aibă loc peste două săptămâni.

Ludovic Orban a avut, marţi şi miercuri, a doua rundă de negocieri cu partidele parlamentare, pentru a obţine susţinerea Guvernului în Parlament.

Marţi, Ludovic Orban a avut discuţii cu reprezentanţii ALDE, PMP, UDMR şi USR, cu majoritatea ajungând la un consens.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, marţi, după discuţiile cu premierul desemnat, Ludovic Orban, că formaţiunea va susţine Guvernul propus de acesta, care trebuie să fie monocolor. El a spus că s-au finalizat discuţiile privind cele 12 condiţii şi cerinţe pe care ALDE le-a formulat.

„Pot să vă spun că am căzut de acord asupra tuturor”, a spus Tăriceanu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că şansele ca Guvernul propus de Ludovic Orban să treacă de votul Parlamentului sunt „serioase, bune”, dar trebuie văzute programul de guvernare şi lista miniştrilor.

„Aşteptăm ziua de joi, vineri, când va depune programul şi lista şi vom lua o decizie după ce cunoaştem toate aceste elemente, probabil că săptămâna viitoare sau când se va apropia votul pentru acest guvern. În principiu, a fost o discuţie constructivă, bună, pozitivă şi sunt optimist, adică sunt realist, spre optimism”, a afirmat el.

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat, marţi, că probabil spre finalul săptămânii, după ce va vedea lista membrilor Guvernului, va lua „o decizie finală de susţinere a învestiturii acestui guvern”.

„Am ajuns la un acord, a avut loc o strângere de mână, bineînţeles urmând să vedem şi lista miniştrilor”, a spus Barna, menţionând că „suntem foarte aproape de această susţinere”.

De asemenea, marţi seară, într-o emisiune la Digi 24, Barna a spus că sunt ”şanse rezonabile” ca Guvernul Orna să fie învestit de la prima încerxare.

”Se constituie o majoritate similară ca la moţiune, care pare că poate obţine acel 233 de voturi necesar pentru învestirea Guvernului”, a spus Barna.

Singurul care nu s-a arătat mulţumit de discuţiile cu premierul desemnat a fost liderul PMP, Eugen Tomac.

Tomac crede că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi liderul Pro România, Victor Ponta, au decis în numele premierului desemnat Ludovic Orban ca PMP să nu participe la această guvernare.

Tomac a spus că trebuie să consulte partidul pentru a vedea cum vor vota parlamentarii la învestirea Guvernului.

Miercuri, Orban a avut discuţii cu reprezentanţii Pro România.

Liderul Pro România, Victor Ponta, a anunţat, miercuri, după întâlnirea cu premierul desemnat Ludovic Orban, că parlamentarii formaţiunii nu vor vota noul guvern, pentru că el nu crede în soluţia unui Guvern fără majoritate parlamentară.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, spune că se aştepta la poziţia lui Victor Ponta, menţionând că nici nu şi-ar dori să guverneze împreună cu acesta.

„Asta nu înseamnă că şansele de a reuşi învestitura Guvernului nu rămân în picioare, continuăm negocierile, individuale”, afirmă Orban.

El menţionează că sunt peste 25 de parlamentari cu care s-au purtat discuţii şi care ar putea fi convinşi să voteze învestitura Guvernului.

În plus, Orban a afirmat că sunt discuţii cu PMP.

”Sunt parteneri cu care am luptat în opoziţie şi am convingerea că PMP va susţine Guvernul”, a mai spus Orba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.