Skip to content
Ediția de Astăzi Recent

Bugetul pe 2019 a fost adoptat în Parlament

Proiectul bugetului de stat pe 2019 a fost adoptat vineri, 16 februarie, în Parlament cu 275 de voturi ”pentru”, 122 – ”împotrivă” şi 2 abţineri.

Pe lângă majorarea alocațiilor pentru copii, amendamentul PNL-ului, plenul a mai adoptat un amendament propus de liderul PSD, Liviu Dragnea, care va diminua bugetul SRI cu 445.000.000 lei, al Serviciului de Informaţii Externe – cu 30.000.000 lei şi al SPP – cu 50.000.000 lei, fiind suplimentate bugetele Ministerului Sănătăţii şi CNAS pentru finanţarea programului privind vitamina D, a programului „Panorama”, care presupune testări prenatale ale femeilor însărcinate, programului de testare a markerilor tumorali şi programului „Diabet juvenil”.

Partidul Național Liberal, a votat împotriva Legii bugetului de stat și împotriva Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, din niște motive extrem de puternice și de solide.

Partidul Național Liberal consideră că acest buget este construit pe bani falși. PSD-ALDE încearcă să prezinte bugetul ca pe un portofel nou, mare, doldora de bani, din care are de împărțit pentru fiecare român. Dacă deschidem însă acest portofel prezentat de PSD-ALDE, vedem că cel puțin 25% din acești bani, sunt bani falși. Sunt bancnote de 200 de lei pe care nu apare poza lui Lucian Blaga, ci apare poza lui Dragnea, sunt bancnote de 100 de lei pe care nu are poza lui Ion Luca Caragiale, ci apare poza lui Vâlcov, sunt bancnote de 50 lei pe care nu apare poza lui Vlaicu, ci apare a poza lui Orlando, adică bani care nu valorează nici două cepe degerate, bani inventați, bani făcuți din pix, bani care nu vor exista pentru a îmbunătății viața românilor. Din păcate, acest buget este și un buget al răzbunării, a răzbunării lui Liviu Dragnea împotriva tuturor instituțiilor din România care nu sunt controlate de el personal, atât instituții de la nivel național cât și autorități locale care sunt conduse de primari sau de președinți de consilii județene aparținând PNL. Nu în ultimul rând, acest buget nu oferă nicio speranță pentru aproape nicio categorie socială din România, că va îmbunătății veniturile și nivelul de viață al românilor”, a declarat președintele PNL Ludovic Orban.

Un alt amendament propus de PNL și respins de parlamentarii Puterii, inclusiv de cei de la Mehedinți – Sibinescu, Teiș, Bontea și Bălănescu, este cel prin care se propunea creșterea punctului de pensie de la 1 ianuarie cu 9%, așa cum prevede legea.

Guvernul PSD-ALDE taie prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, literalmente, pensiile românilor împiedicând creșterea punctului de pensie de la 1 ianuarie cu 9%, așa cum a formulat PNL amendament și amânând creșterea pensiilor pentru data de 1 septembrie, cu o creștere de 15%, ceea ce înseamnă că fiecare pensionar va pierde în acest an din creșterea la care avea dreptul dacă se aplica legea și amendamentul PNL, minim 420 de lei în cursul anului 2019”, a mai declarat președintele PNL Ludovic Orban.

Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă a declarat că bugetul pe 2019 unul realist şi cu perspectivă de dezvoltare pentru România.

Bugetul reflectă realitatea economică şi socială din acest moment din România şi de asemenea concepţia politică şi programul politic al alianţei care a câştigat în mod foarte clar alegerile parlamentare în 2016. Construcţia bugetului pentru acest an s-a bazat pe faptul că după aceşti ani de creştere economică neîntreruptă avem un produs intern brut mai mare, un buget mai mare, cu un deficit mai scăzut şi o datorie publică în scădere. În acelaşi timp, ca orice buget de la noi sau de oriunde în lume, nu poate să răspundă tuturor aşteptărilor, dar este un buget realist şi cu perspectivă de dezvoltare pentru România„, a declarat premierul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.