Skip to content
Administrație locală Recent

Bugetul pe 2020 al județului Mehedinți – Care mai este situația

Consilierii județeni s-au reunit luni, 10 martie, în ședință extraordinară pentru a dezbate problema bugetului județului Mehedinți. Proiectul de buget adoptat a fost contestat de prefect având în vedere că nu erau asigurate sumele necesare pentru salariile angajaților din instituțiile subordonate CJ, în mod special pentru cei de la Proiecția Copilului.

Deși Ministerul de Finanțe a transmis o adresă prin care a precizat că este nevoie de readoptarea bugetului, președintele CJ Mehedinți Aladin Georgescu a venit cu o altă propunere, care nu a fost însă votată de consilierii liberali. Drept urmare, Aladin Georgescu a propus aprobarea unui proiect pentru a contracta un împrumut pentru proiecte de investiții.

”În cadrul ședinței extraordinare le-am propus consilierilor județeni aprobarea unui proiect de hotărâre în vederea contractării unui împrumut în valoare de 54, 5 milioane lei, în vederea asigurării cheltuielilor neeligibile pentru proiectele cu finanțare externă nerambursabilă. Suma vizează obligațiile asumate în cursul anului trecut prin hotărâri ale Consiliului Județean pentru cele șase proiecte de reabilitare și modernizare a clădirii principale a Spitalului Județean de Urgență și a secțiilor externe, dar și a proiectului de reabilitare a DJ 607A, Drobeta Turnu Severin- Cerneți – Valea Copcii – Husnicioara – Peri – Prunișor. De ce a fost nevoie de această hotărâre? Aveam nevoie de aprobarea acestui proiect pentru ca ulterior, să alocăm, în zilele imediat următoare, banii distribuiți inițial pentru aceste cheltuieli neeligibile, din excedentul anului trecut, pentru funcționarea Direcției Generale de Asistență Socială și Creșterea Copilului Mehedinți până la jumătatea anului. Am recurs la această soluție, după ce am înțeles foarte clar că Guvernul României nu va aloca sumele necesare funcționării DGASPC, deși prin legile în vigoare, are obligația de asigura 90% din valoarea totală, iar până acum, alocarea a fost de puțin peste 12%. Soluția a fost înțeleasă de consilierii PSD care au votat proiectul de hotărâre astăzi. Noi am înțeles că angajații Consiliului Județean și cei ai instituțiilor subordonate, între care DGASPC, trebuie să primească salariile, dar pe de altă parte, trebuie asigurate și sumele pentru investițiile pe care le derulăm pentru toți locuitorii județului care au nevoie de condiții bune de tratament în Spitalul Județean. Repet, ne-am asumat să alocăm cheltuielile neeligibile prin hotărârile aprobate anul trecut. Soluția propusă de consilierii liberali nu oferea siguranța că vom avea bani pentru asigurarea cheltuielilor neeligibile pentru obiectivele de investiții aflate în derulare și dacă vrem să accelerăm dezvoltarea județului, sub nicio formă nu putem întârzia investițiile pentru care am obținut finanțare europeană. Consilierii PNL s-au abținut la vot. În măsura în care prefectul județului va acorda avizul de legalitate acestui proiect, deși nu sunt motive temeinice să fie atacat, în cursul săptămânii viitoare angajații Consiliului Județean și cei ai instituțiilor subordonate vor primi salariile”, a fost mesajul transmis de Aladin Georgescu.

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Mehedinți a notificat vineri, 6 martie, Consiliul Județean Mehedinți, că nu mai alocă fonduri până când această instituție nu se conformează adresei transmise de Ministerul Finanțelor Publice.

”De astăzi am dispus sistarea alimentării cu cote, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat și cu transferuri considerabile, conform Legii nr. 273/2006, pentru bugetul propriu al județului”, a declarat Cosmin Durac, șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Mehedinți.

În această adresă, Ministerul Finanțelor s-a pronunțat în problema bugetului județului Mehedinți, care este suspendat de drept până la soluționarea cauzei, după ce prefectul Cristinel Pavel a atacat în instanța de contencios administrativ Hotărârea nr. 18/18.02.2020 a Consiliului Județean Mehedinți privind aprobarea bugetului propriu al județului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.