Skip to content
Administrație locală Recent

Câte persoane cumulează pensia cu salariul

Guvernul anunță că în 2020 nu se va mai putea cumula pensia cu salariul. Decizia a fost luată în urma unei analize care arată că această măsură presupune un efort dublu asupra bugetului general consolidat.

Din centralizarea datelor transmise Ministerului Finanțelor Publice de ordonatorii principali de credite ai administrației publice centrale și locale, în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 48/2005 pentru reglementarea unor măsuri privind posturi și cheltuielile de personal în sectorul bugetar, la nivelul lunii octombrie 2019 se înregistra un număr de 13.474 de posturi ocupate cu personal care cumulează pensia cu salariul (din care 3944 posturi în învățământul preuniversitar, 996 posturi în învățământul universitar, 1282 în unitățile sanitare)

Ce modificări sunt preconizate?

În vederea evitării creării de presiuni suplimentare asupra cheltuielilor bugetului general consolidat, se propune interzicerea cumulului pensiei cu salariul în instituțiile publice, pentru pensionari care beneficiază de drepturi de pensie plătite din fonduri publice. Impactul aplicării prevederilor Art. I pct. 19 din Legea privind unele măsuri fiscal – bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, respectiv interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sectorul public este următorul: în anul 2020 se estimează că se vor înregistra economii la Bugetul General Consolidat în sumă de 270 milioane lei”, se arată în proiectul de lege privind unele măsuri fiscal – bugetare pentru modificarea și completarea unor acte normative.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.