Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Comitetul Executiv al PSD discută luni remanierea guvernamentală

Comitetul Executiv al PSD se reuneşte luni pentru a discuta remanierea guvernamentală, dar şi pe tema sondajeklor în vederea desemnării prezidenţiabilului partidului. Premierul Viorica Dăncilă a declarat că, în perspectiva remanierii, a analizat activitatea a opt ministere şi că va continua.

În ceea ce-l priveşte pe ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, decizia este deja luată, anunţul privind schimbarea sa fiind făcut de către liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, potrivit PSNews.ro

Printre remaniabili s-ar regăsi ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu, ministrul Turismului Gheorghe Trif, dar şi ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan şi cel al Agriculturii, Petre Daea, afirmă surse din partid.
Dintre miniştrii ALDE, cel care va pleca este ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, la propunerea liderului partidului Călin Popescu Tăriceanu, care a invocat ”percepţia publică”. La un moment dat, printre cei care ar fi urmat să plece din Guvern, era vehiculat şi numele ministrului Energiei Anton Anton.

Viorica Dăncilă a ţinut să precizeze de mai multe ori în ultimele zile că decizia privind remanierea este una politică şi propunerile sale vor fi supuse aprobării Comitetului Executiv Naţional.

”Suntem un guvern politic, decizia este politică, avem nevoie de un vot în CEX, poate că propunerea nu este acceptată din punct de vedere politic, deci în momentul în care vii cu o remaniere, cu anumite soluţii, cu anumite schimbări, trebuie să fie confirmate de forul statutar. O să venim cu persoane care să gestioneze acele domenii mult mai bine, deci voi veni şi cu punctele bune, dar şi cu anumite lucruri care nu s-au întâmplat aşa cum ne-am fi dorit”, a spus Dăncilă.

De asemenea, a anunţat că, în cazul în care luni va fi definitivată remanierrea, va discuta şi cu preşedintele Klaus Iohannis, mai ales că în şedinţa de luni ar trebui făcute propuneri şi pentru două portofolii de vicepremier, pe care sunt numiţi în prezent interimari.

Premierul a avertizat însă că remanierea ar putea fi făcută în două etape sau că ar putea avea loc şi o restructurare.

Am spus că, în momentul în care voi termina de făcut evaluarea, mai pot fi şi alte remanieri, deci nu am spus că după ce vom adopta în CEX unde vom face remanierea şi cine va veni în loc, ne vom opri cu remanierea. Vom face o analiză strictă, o analiză pe fiecare minister în parte şi putem veni ori cu o nouă remaniere, ori, de ce nu, chiar cu o restructurare”, a declarat premierul duminică.

Liderii social-democraţi discută luni şi pe tema sondajelor pentru desemnarea prezidenţiabilului PSD.

Dăncilă a explicat că numele ei se regăseşte în aceste sondaje, pentru că sunt luate în calcul numele tuturor liderilor de partid, dar şi numele celor care şi-au anunţat intenţia de a candida în cursa internă. Printre aceştia se află Eugen Teodorovici, Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae, Mihai Fifor.

În ceea ce priveşte o candidatură a Gabrielei Firea, Viorica Dăncilă a susţinut că nu a discutat cu aceasta, pentru că nu i-a spus despre această intenţie. Săptămâna trecută, într-o intervenţie la Antena 3, Firea a refuzat să spună dacă ar putea fi ea candidatul PSD, precizând că va face săptămâna aceasta clarificări cu privire la planurile sale de viitor.

Joi, Dăncilă a declarat pentru prima oară că dacă partidul îi va cere, nu va ezita şi va accepta să candideze, declaraţie reluată nuanţat şi în următoarele zile.

Discuţiile pe tema candidatului PSD la Preşedinţie vor fi influenîate şi de declaraţia făcută duminică seară de liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, care s-a declarat decis să candideze la alegerile prezidenţiale, cu sau fără sprijinul coaliţiei de guvernare, un potenţial partener fiind partidul lui Victor Ponta, Pro România. În opinia lui Tăriceanu, în cazul unor candidaturi separate în cadrul Alianţei PSD – ALDE, riscul de a nu ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale este foarte mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.