Skip to content
Ediția de astăzi

Condiția PNL pentru a accepta un premier PSD

Liberalii se pregătesc să discute în ședința de marți seara varianta unui premier PSD, au precizat surse liberale. Sursele citate de PSNews susțin, însă, că liberalii nu vor fi de acord ca funcţia să fie ocupată de Marcel Ciolacu sau Sorin Grindeanu. Propunerea va fi supusă votului, marți, ora 19:00.

Amintim că Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, a declarat că social-democraţii doresc Secretariatul General al Guvernului şi Ministerul Finanţelor în cazul în care nu vor avea premierul în coaliția cu PNL și UDMR.

„Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei sunt cele două ministere avizatoare care în orice negociere de algoritm de guvernare sunt cele dintre care se alege. La noi există cine are premierul nu are Secretariatul General al Guvernului şi nu alege primul între cele două ministere avizatoare. E un algoritm gândit de mult în politica românească şi chiar funcţionează când se fac coaliţii sau alianţe”, a declarat Vasile Dîncu.

Întrebat ce va alege PSD-ul în cazul în care PNL va avea premierul, el a răspuns: “Nu am stabilit ce alegem, dar eu presupun că am lua Finanţele având în vedere că sunt alte ministere la care noi nu avem acces, cel puţin în varianta de acum: Dezvoltarea este la UDMR, am văzut că Mediul este la UDMR, adică sunt ministere economice sau Fondurile Europene nu ştiu la cine ar fi. Este normal ca aceste funcţii economice, funcţiile din ministerele de forţă, legate de membrii în CSAT, se aleg cumva între participanţii la guvernare şi atunci cine are una, nu putea lua cealaltă”.

Precizăm că PNL are programată marți seara, începând cu ora 19.00, ședința Biroului Politic Național. La această ședință este de așteptat ca liderii liberali să voteze propunerea de premier și să agreeze programul comun de guvernare cu PSD și UDMR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.