Skip to content
Ediția de astăzi

Cum arată calculele PSD pentru moțiunea de cenzură. Lucian Romașcanu anunță posibile dezertări din PNL și USRPLUS

Social-democrații nu exclud posibilitatea ca parlamentari de la PNL sau USRPLUS să voteze moțiunea de cenzură anunțată de Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Lucian Romașcanu, liderul senatorilor PSD, susține că putem vedea pe viitor alianțe „la care să nu te gândești”. Întrebat dacă ne putem aștepta la o alianță PSD-AUR, senatorul a precizat că „orice este posibil”. Romașcanu nu a exclus nici posibilitatea declanșării alegerilor anticipate, potrivit PSNews.ro

Deja lucrurile sunt mai triste decât ar putea să transpară în public, iar o moțiune de cenzură ar putea avea mari șanse să fie votată și de persoane din actul guvernamental pentru a opri acest măcel. Ori PNL, ori USRPLUS ar putea vota căderea propriului Guvern. Ei nu se înțeleg. Au viziuni total diferite, asta dacă se poate numi viziune ceea ce fac ei acolo (n.r-discuțiile contradictorii pe bugetul pentru 2021). Au abordări total diferite, este o lipsă de flexibilitate în negocieri între ei, lucru pe care l-am constatat și eu. Lucrurile nu cred că mai pot merge așa. Noi suntem obligați să depunem această moțiune de cenzură pentru a sancționa ceea ce se întâmplă. Sperăm să strângem și voturile necesare. E natural să se gândească și cei de la AUR la o moțiune de cenzură. O dată trecută o moțiune de cenzură, poate duce la niște dinamici pe care  nu putem decât să le intuim. Adică se pot face alianțe la care să nu te gândești. Să nu vedem un Guvern PNL-AUR-UDMR, nu știu. Se poate întâmpla orice (n.r – întrebat dacă am putea vedea în viitor un Guvern PSD-AUR). Eu nu sunt unul dintre decidenții partidului, dar tot timpul am spus că e o greșeală fantastică a președintelui Iohannis că nu spune nimic. Putem vedea tot felul de alianțe, așa cum pot vedea și mersul către anticipate. Orice este posibil”, a declarat Lucian Romașcanu.

Amintim că preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat miercuri că formaţiunea va depune o moţiune de cenzură în această sesiune parlamentară, însă aşteaptă ”momentul politic propice”.

O moțiune de cenzură depusă de social-democrați, potrivit ultimei configurații a Parlamentului, va fi din start sortită eșecului. PS News a consultat site-ul Camerei Deputaţilor şi pe cel al Senatului şi a calculat cum stau lucrurile la nivel de grupuri parlamentare și de câte voturi ar avea nevoie opoziția pentru a înlătura Guvernul Cîțu.

Astfel, Partidul Social Democrat are 157 de parlamentari (110 deputaţi şi 47 de senatori), în timp ce coaliţia PNL+USRPLUS+UDMR înregistrează 243 de aleşi (168 deputaţi şi 75 de senatori), astfel:

134 PNL (93 deputaţi + 41 senatori);

80 USPLUS (55 deputaţi + 25 senatori);

29 UDMR (20 deputați + 9 senatori)

La o primă vedere, PSD nu are nicio şansă, fiind cu 86 voturi în spatele coaliţiei, însă ei s-ar putea baza pe voturile AUR – 32 la Camera Deputaților și 14 la Senat. În acest caz, ar rezulta un plus de 46 de voturi, care s-ar adăuga celor 157  pe care deja le are PSD, ajungând la un total de 203 de voturi. La aceste voturi se mai pot adăuga încă 5-6 voturi de la minorități, însă chiar și așa tentativa PSD de a da jos Guvernul Cîțu ar fi un eșec. Asta dacă nu asistăm la dezertări din PNL, USRPLUS sau UDMR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.