Skip to content
Ediția de astăzi Focus Recent Social

De câți bani are nevoie o familie să trăiască decent în România

Cheltuielile zilnice s-au majorat în ultima perioadă pentru familiile din România din cauza creșterii prețurilor la mai multe alimente de consum, dar și la utilități. De câți bani este nevoie pe lună ca o familie, formată din 2 adulți și 2 copii, să trăiască decent? De aproximativ 7.000 de lei pe lună, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii împreună cu Fundaţia Friedrich Ebert Stifung.

Pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 5.551 lei, pentru una de doi adulţi fără copii de 4.146 lei, iar pentru o persoană adultă de 2.552 lei/lună.

Cu acești bani o persoană își asigură o alimentaţie echilibrată, haine şi încălţăminte noi, familia dispune de locuinţă cu un anumit grad de intimitate şi autonomie a membrilor, mobilată şi echipată cu aparate electrocasnice în stare bună, posibilitatea de plăti facturile, asigurarea îngrijirii sănătăţii adecvate, posibilitatea de a se recrea la cinema, muzeu şi vacanţă o dată pe an.

De asemenea, s-a luat în calcul şi posibilitatea de constitui un fond de economii pentru a putea procura bunuri scumpe de folosinţă sau pentru a acoperi cheltuieli extraordinare ocazionale sau neprevăzute, inclusiv pentru a-şi ajuta apropiaţii în caz de nevoie.

Problema este însă alta. Multe familii nu au acești bani. Potrivit celor de la Monitorul Social, există o corelație negativă între proporția gospodăriilor beneficiare ale venitului minim garantat dintr-un județ și proporția locurilor de muncă disponibile, raportate la resursele de muncă(*).

Cu alte cuvinte, în județele în care există relativ multe familii beneficiare ale vmg, oferta de locuri de muncă este relativ redusă – este mai ales cazul județelor Teleorman, Buzău, Vaslui, Mehedinți. În județele în care există relativ puține familii beneficiare ale vmg (Arad, București, Sibiu, Prahova) oferta de locuri de muncă este bogată numeric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.