Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Descoperire macabră în Caracal – Poate fi vorba de un criminal în serie? Cum e cu identificarea apelului de către STS

O descoperire macabră în Caracal a întors România pe dos. În casa unul mecanic auto, din Olt, au fost descoperite mai multe resturi umane. Suspectul a fost reținut și dus la audieri.

Cum au ajuns oamenii legi să facă percheziții? În ultimele zile au dispărut două adolescente. În cursul zilei de joi una dintre adolescentele dispărute ar fi sunat la 112, încercând să ofere mai multe indicii despre locul unde se află.

Conform oficialilor IGPR citați de Hotnews, STS a transmis însă trei locații eronate, iar echipajele au reușit să ajungă la imobilul în care era victima abia după câteva ore.

Minora a făcut un apel prin 112 către cei de la STS, prin care a spus că a fost sechestrată de un bărbat. Cei de la STS ne-au transmis o arie în care ar fi fost minora și trei locații. Colegii mei au efectuat trei percheziții în urma cărora nu au fost identificate probe și nici minora, iar în urma lor colegii de la Operațiuni Speciale au intervenit, au efectuat activități specifice în urma cărora au ajuns să facă de dimineață o percheziție la domiciliul unui bărbat, în urma cărora au descoperit mai multe rămășițe ce par a fi de natură umană”, a spus Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române.

O dată ajunși acolo nu au intrat până nu li s-a eliberat un ordin de percheziție. Când au intrat au descoperit bijuterii, haine și resturi umane. Încă nu se știe dacă e vorba de cele două adolescente, care au fost date dispărute.

Ce spun cei de la STS?

Au fost inițiate 3 apeluri la 112 în ziua de 25 iulie. Primul a fost la 11.05. Câteva secunde mai târziu fata a întrerupt apelul și a revenit două minute mai târziu. Al treilea apel a fost preluat în jurul orei 11.12 și 52 de secunde poliția a reușit să vorbească cu fata. Din nefericire, STS nu indică locul apelului, asta o face compania de telefonie mobilă”.

Se pare, că la peste 16 ore de la apel a fost emis mandatul de percheziție, la ora 03.30.

La scurt timp, un fost ministru al Telecomunicațiilor, din guvernul Grindeanu, actual membru al Pro România, Augustin Jianu dă vina pe cei de la STS și îi cere președintelui Iohannis să îl demită.

În 2014 STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu era capabil să localizeze victimele unei tragedii aviatice ce au apelat numărul unic de urgență 112. În prezent STS este în continuare incapabil să localizeze persoanele care apelează numărul unic de urgență 112. STS este o instituție anacronică, care (deși deține expertiza tehnică necesară) este incapabilă să furnizeze soluții tehnologice moderne, din cauza organizării arhaice și a conducerii incompetente. Ca fapt divers, cum se face că demnitarii statului român, în secolul 21, încă folosesc telefonia fixă pentru a putea comunica securizat? Domnule director Ionel Sorinel Vasilca, vă cer să ieșiți public și să spuneți de ce după 5 ani de la o tragedie, asistăm la o altă tragedie ce ar fi putut fi evitată dacă v-ați fi făcut datoria! Domnule director, câți oameni trebuie să mai moară până când reușești să vă faceți treaba? Domnule Președinte Klaus Iohannis, vă cer public să îl demiteți pe directorul STS și să numiți o persoană capabilă să reformeze această instituție. În caz contrar vă asumați complicitatea”, scrie fostul ministru al Telecomunicațiilor.

Pe de altă parte, jurnalista Ioana Ene Dogioiu de la Ziare.com atrage atenția că există riscul ca la referințele legate de STS să existe manipulări.

Atenție mare, mare la manipulări! Am vorbit cu criminaliști despre ratarea localizării de care STS în sinistrul caz de la Caracal. Problema e din nou de sistem și lege. În actualul sistem, STS nu identifică locul unde se află telefonul, ci celula operatorului de telefonie care a preluat apelul. Calculează așadar un perimetru care este corect doar dacă operatorul nu a modificat celula. Se întâmplă de mute ori să apară modificări care nu mai sunt transmise STS. Cu cât celulele sunt mai multe, ca în București, perimetrul de căutare e mai mic, cu cât sunt celule mai rare, cum e probabil la Caracal, perimetrul devine mai mare. Totodată, în sistemul nostru legea nu prevede identificarea automată a localizării unui telefon dat 112. Daaaa, dacă cineva ar vrea modificări care să facă localizările mai precise și rapide nu mă îndoiesc că apărătorii drepturilor omului s-ar lega de garduri”, a scris jurnalista pe pagina de socializare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.