Skip to content
Recent

Erdogan dă asigurări Franței: Turcia nu râvneşte teritoriul unei alte ţări

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a dat sâmbătă asigurări omologului său francez, Emmanuel Macron, în privinţa operaţiunilor armatei turce în Siria, subliniind că acestea vizează lupta contra unor „elemente teroriste” şi că Ankara „nu râvneşte teritoriul unei alte ţări”, potrivit agerpres.ro

Turcia a lansat pe 20 ianuarie operaţiunea ‘Ramura de măslin’ în cantonul sirian Afrin (nord-vest), pentru a alunga din zonă miliţia kurdă Unităţile de apărare a poporului (YPG), considerată „teroristă” de către Ankara, dar aliată a SUA.

Preşedintele Macron a avertizat Turcia în legătură cu orice tendinţă de „invadare” a Siriei.

„Dacă se dovedeşte că operaţiunea va lua o altă turnură decât cea a unei acţiuni de luptă împotriva unui potenţial terorist care ameninţă frontiera turcă şi că este o operaţiune de invadare, în acel moment, respectiva operaţiune reprezintă pentru noi o problemă reală”, a avertizat Macron.

Într-o discuţie telefonică, Recep Tayyip Erdogan l-a asigurat pe Emmanuel Macron că Turcia „nu râvneşte teritoriul unei alte ţări” conform agenţiei de presă turce Anadolu.

El a adăugat că operaţiunea în curs „nu vizează decât să cureţe” regiunea Afrin, din nordul Siriei, de „elemente teroriste”, precum YPG.

Şeful statului turc, care caută să relanseze relaţiile cu Europa, considerabil degradate după valul de represiune din ţara sa şi cvasiîngheţarea negocierilor de aderare ale Turciei la UE, a încercat să construiască o relaţie puternică cu Emmanuel Macron, cu care a avut în ianuarie discuţii bilaterale la Paris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.