Skip to content
Ediția de astăzi

Florin Cîțu, despre noul an școlar: Vreau să înceapă cu prezență fizică și să rămână așa

Premierul Florin Cîțu a declarat vineri, 20 august, după ședința de lucru pe tema vaccinării copiilor, că dorește ca noul an școlar să înceapă cu prezență fizică și să rămână așa.

Am să vă spun câteva cuvinte despre întâlnirea de astăzi, o întâlnire extrem de bună, să știți, în care pregătim deschiderea anului școlar. Eu am avut două lucruri pe care le-am spus la început și rămân ferm pe acestea. Vreau ca anul acesta anul școlar să înceapă cu prezență fizică și să rămână cu prezență fizică. Avem tot ceea ce ne trebuie ca anul acesta școlar să începem cu prezență fizică și să rămânem cu prezență fizică. Am trecut prin anul trecut, am învățat mult, dar anul trecut nu aveam vaccin. Este ceea ce eu le-am spus tuturor colegilor cu care am discutat astăzi în această întâlnire, că este important pentru mine, după discuțiile pe care le-am avut cu specialiștii asupra impactului pe care l-a avut anul trecut asupra elevilor, de aceea nu aș vrea să mai trecem prin acea situație și vom face tot ce este posibil ca anul școlar să rămână cu prezență fizică. Al doilea lucru pe care l-am cerut este să facem tot posibilul ca festivitățile de deschidere a anului școlar să fie cât mai aproape de normalitate, știu că este complicat, dar am încredere că vom găsi cele mai bune soluții pentru că este un moment important în viața fiecărui elev și aș vrea să ne bucurăm împreună de această zi”, a declarat premierul.

De asemenea, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a spus că şcolile vor fi ţinute deschise pâna la rata de infectare de 6 la mie, iar în cazul în care se va trece peste acest prag, persoanele nevaccinate nu vor fi dezavantajate, dar vor exista beneficii pentru cei vaccinaţi.

Personal,  sper că nu vom ajunge la 6 la mie şi vom putea menţine toate şcolile deschise. Oricum copiii circulă, este de preferat să fie într-un mediu controlat şi va trebui să ne asigurăm că regulile se respectă în şcoli, foarte riguros decât să circule în medii necontrolate, în plus nu vor fi pierderi educaţionale, a afirmat ministrul, care a dat asigurări că ”nu vor fi pierderi educaţionale”.

Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă a declarat că purtarea măştii rămâne în continuare obligatorie pentru copiii de peste şase ani.

Am agreat că prioritatea tuturor este menţinerea şcolilor deschise cât mai mult timp posibil şi oferirea posibilităţii de învăţământ în format fizic. Trebuie să avem în vedere că acestor copii care merg la şcoală trebuie să le oferim un cadru sigur şi continuarea anumitor măsuri de protecţie aşa încât transmiterea la această vârstă să rămână cât mai mică posibil. Din acest motiv purtarea măştii în şcoală va fi obligatorie în continuare pentru copiii de peste şase ani, purtarea măştii în spaţii deschise însă nu va mai fi considerată obligatorie. De asemenea pentru activităţile sportive ele vor fi preponderent încurajate să aibă loc în spaţiu deschis, iar pentru activităţi sportive în spaţii închise se va decide în funcţie de incidenţa din comunitatea respectivă, dacă ele se pot desfăşura în spaţii închise sau nu, desfăşurând această activitate fără mască”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Ioana Mihăilă a afirmat că despre vaccinarea în şcoli continuă discuţiile cu Comitetul Naţional de Organizare a Activităţilor de Vaccinare.
Despre vaccinarea în şcoli continuăm să avem discuţii tehnice cu Comitetul Naţional de Organizare a Activităţilor de Vaccinare şi să adaptăm scenariile în funcţie de particularităţile fiecărei comunităţi şi a fiecărei şcoli, urmând ca decizia finală să vă fie comunicată cât de curând posibil”, a transmis Ioana Mihăilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.