Skip to content
Ediția de astăzi Social

Guvernul anunță care sunt măsurile pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare

Ministrul Muncii Raluca Turcan a anunțat că a fost adoptat, în primă lectură,proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare.

În legătură cu primul proiect, şi anume de posibilitatea continuării activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, vorbim despre persoanele care odată ce au îndeplinit vârsta de pensionare pot să opteze, la cerere, să lucreze până la vârsta de 70 de ani. Vorbim, așadar, de o opțiune, de un drept, şi în niciun caz de o obligație şi acest drept ține de dreptul salariatului de a munci. Persoanele îşi pot prelungi activitatea până la 70 de ani, atât în sectorul public, cât şi în sectorul privat. De asemenea, au posibilitatea să revină asupra acestei opțiuni de a munci şi să se întoarcă la pensie înainte de vârsta de 70 de ani, iar anii munciţi în plus de persoanele care optează pentru continuarea activităţii conduc la recalcularea pensiei în sistemul public de pensii”, a explicat ministrul Muncii.

Potrivit proiectului un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare şi doreşte să muncească mai departe, depune o cerere în sensul acesta şi această cerere este practic suficientă pentru a-şi putea continua activitatea.

Pentru sectorul public există niște reglementări specifice, şi anume: în momentul în care o persoană optează pentru prelungirea activităţii, atunci, dacă îndeplinește condiţiile de pensionare se suspendă dreptul la pensie. Opțiunea continuării activităţii după împlinirea vârstei legale de pensionare are drept consecință, așadar, suspendarea pensiei şi cei care cumulează în momentul de faţă pensie cu salariu la stat au obligația ca, în 30 de zile de la publicarea acestui act normativ, să-şi exprime această opțiune. Evident că angajatorii trebuie să-i informeze pe cei care în momentul de faţă se află în situație de cumul pensie-salariu, iar dacă nu fac lucrul acesta vor suporta consecințe sub formă de amendă”, a mai explicat ministrul Muncii.

În același timp, proiectul de lege reglementează și situația persoanelor care au calitatea de pensionar în momentul de față și care pot să opteze să se reangajeze până la vârsta de 70 de ani.

În legătură cu acest proiect de lege există câteva excepții, care pleacă în special de la condiția de constituționalitate, pentru că ne dorim un act normativ constituțional, și anume: persoanele care sunt alese în funcții publice sau cele care au durata mandatului definită de Constituție, având practic un drept constituțional, sunt exceptate de la aplicarea acestei prevederi legislative; de asemenea, sunt exceptate persoanele care încasează în momentul de față venituri sub formă de drepturi de autor și drepturi conexe în baza legii drepturilor de autor, personalul didactic plătit cu ora, pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate, asistenții maternali, asistenții personali și îngrijitorii la domiciliu sau membrii Academiei Române. Proiectul de lege, de asemenea, reglementează, tot din perspectiva respectării Constituției, și situația persoanelor care în momentul de față se află într-un mandat definit de lege, pentru că un mandat definit de lege, aflat în desfășurare, nu poate să fie suspendat printr-un act normativ complementar. Aș dori să mai menționez aici că în momentul de față în sistemul public există aproximativ 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul, în condițiile în care, iarăși o cifră foarte importantă, avem aproximativ 102.000 de persoane peste 65 de ani care în momentul de față au optat să cumuleze pensia cu salariul, atât în sistemul public, cât și în sistemul privat. Așadar, este evidentă dorința de prelungire a perioadei active pentru persoanele care lucrează și în sistemul public, și în sistemul privat”, a declarat Raluca Turcan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.