Skip to content
Ediția de astăzi Social

Guvernul ia în calcul majorarea stimulentului de reinserție pentru părinții aflați în concediu de creștere a copilului

Arhivă

Guvernul a analizat proiectul de ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

Al doilea proiect care cuprinde, de asemenea, o măsură activă de stimulare a activității profesionale ține de creșterea stimulentului de reinserție de care beneficiază în momentul de față părinții aflați în concediu de creștere a copilului. După cum bine cunoașteți, în momentul de față, dacă se întorc la muncă înainte de îndeplinirea perioadei de doi ani de zile, primesc un stimulent de 650 de lei pentru încă un an. Noi considerăm că o măsură de suplimentare a veniturilor, de scădere a riscului deprofesionalizării părintelui şi, de asemenea, de susținere a angajatorului cu forță de muncă ar fi acoperită de o creștere a stimulentului de reinserție la 1.500 de lei, care să fie acordat mamelor sau părinților care se întorc la muncă până la împlinirea vârstei de șase luni a copilului pe toată durata în care ar fi beneficiat de concediu pentru creșterea copilului. Vorbim în acelaşi timp şi de o măsură care aduce şi un sprijin la bugetul statului, întrucât orice creștere a ocupării în sistemul economic românesc, practic are un impact pozitiv asupra economiei”, a anunțat Raluca Turcan ministrul Muncii.

Acest stimulent se va acorda pe o perioadă de doi ani de zile dacă părintele se întoarce la muncă până când copilul împlineşte şase luni.

Vă dau exemplu mamelor, da, pentru că în ce mai mare parte vorbim de mame. Mamele, în momentul de faţă, au un concediu de creştere a copilului de doi ani de zile. Dacă aleg să se întoarcă la serviciu până când copilul împlineşte şase luni, atunci primesc un stimulent de reinserţie de 1.500 de lei care se acordă pe durata celor doi ani de zile în care ar fi beneficiat de concediul de creştere al copilului”, a mai explicat Raluca Turcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.