Skip to content
Focus Recent

Guvernul dă bani în plus pentru spitale și tablete

Guvernul României a adoptat în ședința de miercuri un nou set de măsuri pentru sprijinirea persoanelor și economiei și în contextul pandemiei COVID-19. Astfel că, alocarea pentru achiziția de echipamente medicale de către unitățile sanitare a fost majorată de la 350 milioane euro la 1,2 miliarde euro.

Bugetul pentru achiziția de tablete școlare a fost majorat cu 50 milioane euro. Valoarea eligibilă pentru decontare a unei tablete școlare a fost majorată de la 200 la 250 euro, anunță ministerul Fondurilor Europene.

Totodată, mai mulți bătrâni vor primi tichete pentru mese calde.

Este înființat programul național pilot „Școala după școală” prin care vor fi acordate vouchere pentru educație în regim „after school”, iar localitățile mici vor putea avea sisteme alternative pentru rețelele de canalizare.

Fonduri europene pentru echipamente medicale

Suma alocată pentru decontarea cheltuielilor cu echipamente medicale, dispozitive medicale și de protecție medicală, echipamente pentru transport specializat, echipamente pentru decontaminare și suport triaj, containere de logistică medicală, capabilități/formațiuni medicale mobile de diagnostic și tratament utilizate în combaterea răspândirii coronavirusului COVID-19 a fost majorată de la 350 milioane euro, alocarea inițială, la 1,2 miliarde euro. În cadrul apelului de proiecte, finanțat prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare au fost depuse de 291 de cereri de finanțare, în valoare de 1,271 miliarde de euro.

Aceasta înseamnă că aproape tot ce s-a solicitat prin cererile de finanțare va fi decontat. În perioada următoare vom încheia contractele de finanțare. Până în prezent, am semnat deja 51 de contracte de finanțare, cu valoare de 156 de milioane de euro. Apelul de proiect este o măsură care vine în sprijinul crizei pe care o parcurgem în această perioadă generată de coronavirus, o criză pandemică cu greutăți pentru sistemul sanitar românesc, iar Guvernul Orban a venit în sprijinul unităților sanitare, astfel încât partea de echipamente medicale necesare pentru tratamentul bolnavilor să fie asigurate”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Mai mulți bani pentru tablete școlare

Suma alocată pentru finanțarea tabletelor școlare, prin intermediul Programului Operațional Competitivitate, a fost majorată cu 50 milioane euro. Concomitent, a fost majorată și suma maximă care va fi decontată pentru achiziția unei tablete de la 200 la 250 euro.

Apelul de proiecte POC urmează să fie deschis la începutul săptămânii viitoare.

Mese calde pentru bătrâni

Guvernul a aprobat modificarea OUG nr. 115/2020 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de persoane cele mai defavorizate care beneficiază de mese calde pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde, acordate din fonduri externe nerambursabile, precum și unele măsuri de distribuire a acestora, pentru a extinde categoriile de persoane care vor beneficia de acest ajutor. Astfel, un număr de aproximativ 300.000 de persoanelor în vârstă (75 ani și peste), care au venituri sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, vor beneficia de tichete sociale de 180 lei/lună pentru mese calde.

Tichetele vor fi repartizate în prima săptămână din luna decembrie a acestui an și se vor acorda retroactiv cu data la care a fost aprobată măsura, respectiv pe lunile septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie, astfel încât toți beneficiarii, respectiv persoanele în vârstă de peste 75 de ani cu venituri la nivelul pensiei minime sociale vor avea cei 720 de lei încărcați pe vouchere sau carduri în prima săptămână a lunii decembrie 2020”, a explicat ministrul Fondurilor Europene.

Programul „Școala după școală”

Tot miercuri, a fost modificată Legea educației naționale pentru a permite instituirea unui program național pilot „Școala după școală” începând cu acest an școlar, prin asigurarea de voucherele pentru educație în regim „after school” în valoare de 200 lei/lună. Vor beneficia de aceste vouchere 300.000 copii din ciclu primar, înscriși în învățământul de stat.

În programul pilot vor fi incluse 150 de școli, stabilite prin ordin al Ministerului Educației și Cercetării.

Soluții pentru apă și canalizare în localitățile mici

Guvernul a adoptat OUG pentru completarea alin. (2) al art. 1 din Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, precum și pentru aprobarea unor măsuri privind proiectele de mediu cu finanțare din fonduri externe nerambursabile și pentru reglementarea serviciului public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate menajere. Astfel, localitățile cu mai puțin de 2.000 locuitori vor putea dezvolta sisteme alternative pentru rețelele de canalizare.

Bugetul aprobat este de 500 de milioane de euro, valoarea investiției eligibile este de 2.500 de euro pe gospodărie și urmează să beneficieze aproximativ 200.000 de gospodării din mediul rural pentru ceea ce înseamnă racordul la rețeaua de canalizare, fiind unul din demersurile pe care Guvernul Orban le-a făcut pentru infrastructura de apă și canalizare astfel încât un număr cât mai mare de locuitori să beneficieze de serviciile publice de alimentare cu apă și canalizare, fiind o cerință impusă inclusiv prin directivele Uniunii Europene”, a explicat oficialul MFE.

Măsura reprezentă o soluție în vederea conformării la legislația UE privind epurarea apelor uzate, iar locuitorii din localitățile mici, care nu îndeplinesc condițiile de racordare la sistemele publice de canalizare a apelor uzate, vor avea acces la acest serviciu de bază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.