Skip to content
Ediția de astăzi Social

Guvernul pregătește bani pentru sistemul de monitorizare a brățărilor electronice

Google

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 12 ianuarie 2022, Nota de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „Operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME)”, care va permite operaționalizarea SIME, dezvoltarea la nivelul Poliției Române a soluţiilor informatice pentru integrarea componentelor SIME, asigurarea infrastructurii hardware şi software aferentă SIME, respectiv a componentelor acestuia, precum și asigurarea necesarului de dispozitive electronice de supraveghere.

 

În conformitate cu dispozițiile Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, documentațiile tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții noi, documentațiile de avizare a lucrărilor de intervenții, respectiv notele de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente celorlalte categorii de investiții incluse la poziția C «Alte cheltuieli de investiții» care se finanțează, potrivit legii, din fonduri publice, se aprobă de către Guvern, pentru valori mai mari de 40 milioane lei.

Proiectul de investiții „Operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică” prevede achiziția unui număr de 15.000 kituri de monitorizare, a unei infrastructuri hardware și a unui software, a căror valoare totală estimată (inclusiv cu TVA) este de 240.975 mii lei, sens în care devin incidente dispozițiile Legii nr. 500/2002.

Finanțarea proiectului de investiții se va realiza de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Legea nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale prevede înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME), prin care se va putea realiza monitorizarea electronică, pe teritoriul României, cu ajutorul dispozitivelor de supraveghere electronică, a persoanelor pentru care se dispun măsuri legale cu ocazia:

a) executării măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauţiune, potrivit Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare;
b) executării măsurii arestului la domiciliu, potrivit Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare;
c) aplicării ordinului de protecţie provizoriu şi ordinului de protecţie, potrivit Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, republicată;
d) aplicării ordinului european de protecţie, în cazul în care România este stat emitent, potrivit Legii nr. 151/2016 privind ordinul european de protecţie, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, în cadrul procedurilor prevăzute la lit. a) şi b);
e) supravegherii la distanţă, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare.

Monitorizarea electronică se va aplica, în primă fază, în sistem pilot, cu ocazia aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecţie provizoriu, ordinului de protecţie şi ordinului european de protecţie.

Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă creşterea gradului de siguranţă a cetățenilor prin crearea acestui mecanism funcțional care să contribuie la limitarea violenței domestice, un fenomen care mutilează destine și lasă urme adânci în societate. Pentru reușita acestui proiect care salvează vieți, niciun efort nu este prea mare. De aceea, le solicit tuturor celor implicați să dea dovadă de seriozitate, profesionalism, iar coordonarea interinstituțională să fie exemplară pentru operaționalizarea cât mai curând a acestui sistem”, a declarat ministrul afacerilor interne, Lucian Bode.

Ministrul Lucian Bode a precizat că în bugetul MAI pentru anul 2022 au fost alocate sumele necesare pentru achiziționarea infrastructrii hardware și software și a 964 de kituri de monitorizare electronică (necesare primei etape de implementare a monitorizării electronice).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.