Skip to content
Focus Recent

În ultima zi Guvernul Dăncilă a aprobat studiul de fundamentare pentru o bancă de sânge, plasmă umană și celule stem

Guvernul Dăncilă a adoptat, în cadrul ultimei ședințe, studiul de fundamentare pentru construirea, în parteneriat public privat, a primei bănci de sânge, plasmă umană şi celule stem din România.

În baza acestui studiu de fundamentare, Comisia Națională de Strategie și Prognoză va atribui contractul de parteneriat public-privat.

Partener public urmează să fie Ministerul Sănătății, prin Compania Națională Unifarm SA, unul din principalii distribuitori de produse farmaceutice și parafarmaceutice din România.

Durata estimată de realizare și operare a proiectului este de 35 de ani, iar valoarea totală a investiției – 854 milioane lei, fără TVA.

Banca națională de sânge, plasmă umană și celule stem va fi alcătuită din fabrica de procesare a plasmei umane care reprezintă 70% din valoarea totală a investiției, respectiv 594 milioane lei, fără TVA, adică contravaloarea lucrărilor de construcții și a echipamentelor și dotărilor, laboratorul și depozitul central al băncii, care reprezintă 12% din valoarea totală a investiției, respectiv 106 milioane lei, fără TVA, contravaloarea lucrărilor de construcții și a echipamentelor și dotărilor, și centrele de transfuzii, cele de colectare plasmă și centrele de colectare celule stem și măduvă osoasă a căror modernizare necesită investiții reprezentând 7% din valoarea totală a investiției, adică 63 milioane lei, fără TVA. Totodată, în cadrul proiectului se are în vedere și transferul de tehnologie – licențe de producție, patente, atestate și certificări – care reprezintă 11% din valoarea totală a investiției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.