Skip to content
Ediția de astăzi Focus

Iohannis: Dacă se înțeleg PNL, USR PLUS și UDMR și vin cu o propunere, o voi accepta, că este Orban, îl accept, că este Cîțu, îl accept, sau să fie altcineva

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu se implică între negocierile dintre partide pentru formarea viitorului Guvern.

Dați-mi voie să mă refer mai întâi la calendar. De regulă, după alegeri prima dată se constituia noul Parlament și abia după aceea – am convocat, cel puțin așa am lucrat până acum – abia după formarea Parlamentului am convocat consultări pentru formarea Guvernului. Acum, cum suntem în plină pandemie, am început mai repede consultările, dar sunt lucruri care durează. Nu vreau să repetăm greșelile care s-au făcut în trecut, nu vreau să avem discuții în contradictoriu și dăunătoare după formarea guvernului. Vreau toate lucrurile să fie clarificate înainte de formarea guvernului. Partidele la noi sunt încă în etapa în care învață cum se negociază coaliții, cum se negociază portofolii, de ce să n-o spunem pe față, cum se negociază programe de guvernare și așa mai departe. Știți că am mai avut coaliții și nu putem să spunem că au funcționat extraordinar de bine. Deci, aceste greșeli vreau să le evite partidele. De aceea nu m-am implicat în negociere. Ce să caute Președintele într-o negociere concretă între partide? Acolo trebuie să se înțeleagă partidele. Știu că este foarte interesant pentru media să scrie că X și Y se luptă pentru un scaun sau pentru o influență. Sigur, partidele se luptă pentru guvernare. Aceasta este esența existenței unui partid, să guverneze, să se lupte să ajungă la guvernare. Așa funcționează politica de când este, de când sunt partide. Dar, pe de altă parte, lucrurile sunt complicate în aceste negocieri. Doar la început pare simplu, dar cum intri în negociere îți dai seama că sunt viziuni diferite, sunt programe de guvernare diferite, sunt scheme de minister diferite. Și atunci, trebuie să avem suficientă răbdare să așteptăm ca partidele să negocieze toate aceste lucruri. Și, dacă ați spus că sunt deja zece zile, dați-mi voie să vă dau câteva exemple, fără să nominalizez țările, dar puteți să căutați datele foarte ușor pe internet. Recent s-au finalizat negocierile pentru guvern într-o țară din Uniune, după doi ani și jumătate de la alegeri. În altă țară europeană s-a format guvernul, acum mai mult timp, după opt luni de negocieri. Deci, vă dați seama că suntem foarte departe de acel calendar foarte extins. Nu mă înțelegeți greșit. Nici nu vreau să ajungem la așa ceva. Dar trebuie să avem puțină răbdare să vedem cum negociază partidele. Este posibil să se înțeleagă în coaliția de centru-dreapta și să vină cu o propunere. Asta aștept eu, ca Președinte, să se formeze o majoritate și să-mi propună un nume. Dacă se înțeleg PNL, USR PLUS și UDMR și vin cu o propunere, o voi accepta, că este Orban, îl accept, că este Cîțu, îl accept, sau să fie altcineva. Nu știu pe cine negociază ei acolo, dar la urmă vor veni să propună ceva. Este, sigur, prima variantă și sper să meargă repede mai departe… Da, dacă coaliția îl propune, îl desemnez (Orban n.red.)”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Președintele statului a precizat că trebuie să avem răbdare.

Așa că să avem puțină răbdare, să urmărim aceste negocieri fără să încerce fiecare să se implice prin articole de presă sau prin intervenții. Și pentru mine este important să se formeze relativ repede un guvern ca să gestioneze pandemia și criza economică, să avem un guvern care se bazează, de preferat, pe o majoritate solidă în Parlament și să mergem mai departe că de lucru este foarte, foarte mult. Nu doar plantarea de păduri, care este o chestiune, care cum am zis, mi se pare foarte importantă, trebuie să continuăm măsurile împotriva pandemiei, măsurile economice, programul pentru fonduri europene, trebuie construit bugetul, trebuie planificate autostrăzi, spitale, căi ferate, drumuri județene și multe, multe altele”.

Demisia lui Ludovic Orban, un gest corect și onorabil

Întrebat dacă demisia lui Ludovic Orban din fruntea Guvernului i s-a părut un gest greșit, președintele a precizat că nu.

Nu. Mi s-a părut un gest corect și absolut onorabil, în condițiile în care PNL a declarat și a sperat să obțină cel mai mare număr de voturi și nu l-a obținut. Este un gest foarte onorabil pe care l-a făcut Ludovic Orban când s-a retras. (…) Domnul Ludovic Orban a decis să își dea demisia din funcția de premier și mi-a spus acest lucru înainte să o facă”, a mai declarat șeful statului.

Klaus Iohannis a subliniat faptul că partidele nu au reușit să se înțeleagă pentru că au încercat să o facă ”via media”.

Sincer, motivul principal pentru care cred că nu s-au înțeles până acum sunt în negociere, deci e foarte devreme să vorbim despre vreun eșec, din păcate e devreme să vorbim și despre o reușită. Principalul motiv este că au încercat, cel puțin unii, să negocieze via media, ceea ce nu se face, pur și simplu. O negociere se face între echipele desemnate din partide și nu se comunică rezultate intermediare, cine cu cine s-a certat. Prin astfel de comunicări nu se face decât să scadă încrederea publicului în partide, în politicieni, un lucru care este profund contraproductiv, că până la urmă, ne place, nu ne place, așa este în toate democrațiile, politicienii conduc țara și atunci ce câștigăm dacă scădem încrederea în politicieni? Nu câștigăm decât să ridicăm la margine partide cu abordări extremiste, partide antisistem și nu se rezolvă absolut deloc problemele…Nu. (sunt șanse pentru formarea unui nou Guvern până la Crăciun n.red.) Optimal ar fi să fie instalat noul Guvern imediat după Crăciun, dar vedeți că negocierile sunt negocieri, ele câteodată merge bine și rapid, pe urmă se opresc, iarăși pornesc. Nu cred că este bine să-i împingem prea tare de la spate pe politicieni, pentru a evita greșelile care s-au mai făcut în România în formarea coalițiilor, să nu se discute problemele sensibile și ele după un timp să ducă la ruperea coaliției. Prefer să discute problemele, și cele sensibile, să găsească soluții sau să găsească abordări comune și după aceea să guverneze cu folos pentru români și pentru România, evident”, a mai declarat acesta.

Nu voi lăsa țara fără Guvern

Președintele României a transmis clar că nu va lăsa România fără partid.

Un lucru pot să vă spun clar, nu voi lăsa țara fără Guvern, dar, în această etapă, rolul partidelor este de a negocia și de a veni cu o propunere de premier, cu o propunere de majoritate și asta aștept acum de la partide. Dar, repet, nu voi lăsa țara fără Guvern. (…) Nu. Este nevoie să avem un guvern într-un timp rezonabil. Nu știu dacă vom reuși într-o săptămână, ceea ce ar fi foarte bine, dar nici n-ar trebui să dureze mai mult decât câteva săptămâni”, a mai completat șeful statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.