Skip to content
Focus Recent VIDEO

Klaus Iohannis anunță măsurile care vor fi valabile după data de 15 mai – Măștile devin obligatorii

Președintele României Klaus Iohannis a anunțat o serie de măsuri care vor fi valabile după data de 15 mai, legate de declarații, slujbe religioase și altele.

Primul lucru: din 15 mai devine obligatoriu portul măștii, o mască care acoperă gura și nasul, atunci când ne găsim în spații interioare. De exemplu, când mergem la magazin sau când mergem să cumpărăm alimente sau în alte situații, de exemplu când mergem cu transportul public în comun, când intrăm în stația de metrou, evident în metrou, deci în interior masca este obligatorie. Este obligatorie, atenție, nu este o recomandare, este obligatorie păstrarea unei distanțe, distanța obligatorie între persoane este de 1,5 metri, asta însemnând distanța a două brațe; dacă amândoi întindem brațul, distanța căutată este asta.

Igiena mâinilor devine obligatorie și este extrem de importantă. Trebuie să ne spălăm pe mâini cât se poate de des și întotdeauna când venim acasă de la magazin sau de la o activitate în afară.

Ce se redeschide?

Se redeschide parțial comerțul, se pot redeschide, din 15 mai, magazinele care au acces din exterior, care au acces direct din stradă, se redeschid saloanele de îngrijire personală, se redeschid muzeele.

Recomandăm autorităților locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile pentru accesul publicului.

La ce se renunță?

Se renunță la obligația de a sta acasă și se renunță la obligația unei declarații atunci când ne deplasăm în interiorul localității.

Deci, atenție, putem să ne deplasăm în interiorul localității în care locuim fără să avem nevoie de declarație, fără să avem nevoie de acordul cuiva.

Ce rămâne, totuși, obligatoriu este în continuare, în prima etapă, interzisă deplasarea în afara localității, sigur, cu excepții. Aceste excepții vor fi enumerate în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență, sunt excepții naturale, de exemplu, cine merge la serviciu, merge; se poate merge în afara localității pentru muncile agricole; se poate ieși din localitate pentru sporturi individuale, de exemplu mersul cu bicicleta.

Totuși, când ieșim din localitate este în continuare nevoie de o declarație, mai puțin în zonele metropolitane, unde, de exemplu, din comunele din jurul Bucureștiului foarte multă lume vine la serviciu în București și se întoarce.

Pentru aceste deplasări, în interiorul zonei metropolitane, nu va nevoie de declarație. Dar dacă mergeți, de exemplu, din București într-un oraș din provincie, pentru a rezolva o problemă care se încadrează între excepții, aveți nevoie de o declarație scrisă.

Serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale și anume serviciile religioase cu credincioși pot fi reluate în prima fază în curtea bisericii sau în fața bisericii, deci în exterior.

Credincioșii vor purta obligatoriu mască și vor păstra obligatoriu distanța de 1 metru și jumătate.

Pentru sportivi, avem două situații. Profesioniștii își pot relua cantonamentele în condiții speciale de igienă, de verificări medicale, însă competițiile sportive, în această primă etapă, nu vor începe. Deci, repet – sportivii profesioniști își pot relua cantonamentele în condiții foarte clare descrise, dar competițiile sportive nu vor reluate acum, în prima etapă.

Pentru sportivii amatori este posibil să-și reia activitatea doar acolo unde se face sport individual – sport individual, inclusiv dacă se folosește o bază sportivă, dar numai în aer liber. Deci, pentru amatori este posibil să își reia activitatea doar la sporturi individuale și doar în aer liber. Iar dacă se folosește o bază sportivă, accesul în vestiar, deci acolo unde își schimbă echipamentul, nu este permis.

În final, mă adresez parlamentarilor, Parlamentului, care are în lucru o lege care reglementează activitățile, restricțiile și felul în care se gestionează această stare de alertă. Este nevoie urgentă de această lege și solicit Parlamentului, parlamentarilor, să decidă pe această lege cu maximă celeritate”, a mai declarat șeful statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.