Skip to content
Ediția de astăzi

Klaus Iohannis, întâlnire cu liderul de la Casa Albă, la summitul NATO: L-am invitat pe preşedintele Biden în România

La finalul summitului NATO de la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a avut două întrevederi cu preşedintele SUA, căruia i-a adresat invitaţia de a veni în România în vizită oficială.

Am avut două discuţii scurte cu preşedintele Biden. Prima a fost chiar la început unde împreună cu preşedintele Poloniei Andrezej Duda am ţinut să îl salutăm pe preşedintele Biden. Am dorit să ne asigurăm că în continuare avem un parteriat strategic foarte solid. Preşedintele Biden ne-a asigurat că se implică în mod deosebit şi foarte mult pentru a sprijini România şi Polonia, pentru a îmbunătăţi această relaţie. În cea de-a doua discuţie scurtă, l-am invitat în România, i-am spus că îmi doresc să continuîm discuţia foarte bună pe care am început-o în 2015, atunci cu vicepreşedintele Biden. A fost perfect de acord să încercăm să organizăm o astfel de întâlnire şi m-a asigurat încă o dată că e foarte dedicat acestui parteneriat”, a declarat Klaus Iohannis, la finalul Summitului NATO care a avut loc luni la Bruxelles.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, s-a întâlnit luni, cu ocazia summitului NATO de la Bruxelles, cu liderii din România, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia, afirmă un oficial de la Washington citat de postul CNN.

Conform oficialului citat, discuţiile preşedintelui Joseph Biden cu preşedintele Klaus Iohannis, cu preşedintele Poloniei, Andrej Duda, şi cu liderii ţărilor baltice s-au concentrat în principal pe contracararea acţiunilor Rusiei şi Chinei. Joseph Biden a comunicat că vrea „o relaţie stabilă şi constructivă cu Rusia, dar va reacţiona la activităţile negative ale Moscovei„.

În discuţiile cu preşedinţii României şi Poloniei, Joseph Biden a abordat agenda viitoarei întrevederi cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi a reafirmat angajamentul de a contracara „ameninţările generate de Rusia”, precizează oficialul de la Washington citat de CNN. Pe agenda discuţiilor lui Joseph Biden cu liderii din România, Polonia şi ţările baltice a fost şi criza din Belarus.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunţat că Alianţa vrea să-şi lase deoparte disensiunile din perioada Trump şi să se concentreze asupra provocărilor în domeniul securităţii pe care le reprezintă Rusia şi China. „Liderii NATO se întâlnesc luni într-un moment esenţial pentru Alianţa noastră, iar azi vom deschide un nou capitol în relaţia noatră transatlantică”, a anunţat el.

Ei vor să reafirme ”abordarea pe două căi” a NATO faţă de Rusia – atât disuasiunea militară şi desfăşurarea unor trupe aliate în ţările baltice şi Polonia, cât şi dialogul. Stoltenberg a minimalizat tensiunile cu China, însă apreciază că este necesar ca NATO să adopte o abordare mai fermă faţă de Beijing.

Noi nu intrăm într-un nou Război Rece, iar China nu este adversarul, inamicul nostru. Însă este necesar să abordăm împreună, ca alianţă, provocările pe care China le reprezintă la adresa securităţii noastre”, a apreciat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.