Skip to content
Ediția de Astăzi

Ministrul de Finanțe: România a atras 3 miliarde euro de pe piețele externe la cele mai scăzute costuri istorice

Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a anunțat că România a atras 3 miliarde euro de pe piețele externe la cele mai scăzute costuri istorice.

Deși ne confruntăm cu o serie de provocări economice și politice, emisiunea reprezintă o performanță deosebită a Ministerului Finanțelor Publice și confirmă, încă o dată, încrederea investitorilor în coerența politicilor actualului Guvern de asigurare a stabilității fiscale și bugetare. Acest test al investitorilor este un semn foarte bun pentru un Guvern tânăr, instalat de numai două luni”, a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.

Fondurile aferente emisiunii de euroobligațiuni lansate de MFP pe piețele externe în data 21 ianuarie, în valoare totală de 3 miliarde euro, au fost încasate marți, 28 ianuarie.

Emisiunea a fost realizată în doua tranșe, din care 1,4 miliarde euro cu maturitatea de 12 ani, cu un randament de 2,025% și o dobândă de 2,000% pe an și 1,6 miliarde euro cu maturitatea de 30 ani, cu un randament de 3,391% și o dobândă de 3,375% pe an.

Tranzacția a fost intermediată de către BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Raiffeisen Bank Internațional AG, Societe Generale și Unicredit Bank AG.

Baza investițională a tranzacției a fost deosebit de diversificată din punct de vedere geografic iar din punct de vedere al tipurilor de investitori, pentru ambele tranșe se distinge preponderenta investitorilor de tipul “real money”, respectiv fonduri administrate privat.

Tranzacția face parte din planul de finanțare de pe piețele externe aferent anului 2020, în conformitate cu OUG nr. 64/2007 privind datoria publică. Potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2020, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, valoarea sumelor planificate a fi atrase în anul 2020 de pe piețele externe prin emisiuni de euroobligațiuni, operațiuni de răscumpărare anticipata si preschimbare parțiala a unor serii de euroobligațiuni existente, plasamente private si prin trageri din împrumuturi contractate de la instituții financiare internaționale, este estimată la un nivel de pana la 6 miliarde Euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.